Dio američkog vojnog helikoptera pao na školu u Japanu, ozlijeđen dječak

Foto: FAH

DIO američkog vojnog helikoptera pao je na školu na japanskom otoku Okinawi, što je ponovo ojačalo tenzije s lokalnim stanovništvom, javlja BBC.

Prozor helikoptera pao je na igralište osnovne škole i lakše ozlijedio jednog dječaka, prema izvještavanju japanskih medija. 
 
Južni japanski otok Okinawa ima najveću koncentraciju američkih snaga na teritoriju Japana. Tijekom proteklih nekoliko godina, niz incidenata i zločina doveo je do sve izraženijeg otpora lokalnog stanovništva američkoj vojnoj bazi na tom otoku.
 
Glavni tajnik ureda japanske vlade Yoshide Suga komentirao je kako “ova vrsta incidenta stvara tjeskobu, ne samo među onima koji imaju veze sa školom nego i ljudima Okinawe, i nikad se ne bi smio dogoditi”. 
 
Američka vojska: Ovo je incident vrijedan žaljenja
 
Američka vojska potvrdila je u izjavi da je prozor jednog od njegovih helikoptera pao na školsko igralište izvan zračne baze američkih marinaca Futenma. “Shvaćamo ovaj izvještaj iznimno ozbiljno i istražujemo uzrok ovog incidenta u bliskoj koordinaciji s lokalnim vlastima. Ovo je incident vrijedan žaljenja i ispričavamo se za bilo kakvu tjeskobu koju je prouzročila zajednici”, stoji u njihovom priopćenju. 
 
Američka vojna baza Futenma nalazi se u stambenom području, u blizini škola, bolnica i trgovina. Stanovnici su već duže vrijeme zabrinuti zbog mogućih incidenata ili nesreća, a ovo je daleko od prvog takvog slučaja.
 
U studenom pijani američki vojnik za volanom ubio drugog vozača
 
Tako je u studenom američki vojnik u pijanom stanju usmrtio drugog vozača u prometnoj nesreći, nakon čega je vojska zabranila svim vojnicima stacioniranima u Japanu konzumaciju alkohola.
 
Prošle godine je bivši marinac zaposlen u američkoj bazi osumnjičen da je ubio japansku ženu, zbog čega je vojska privremeno uvela zabranu noćnih izlazaka vojnicima. 2013. su dvojica mornara priznala silovanje još jedne Japanke. 
 
Američka vojska želi preseliti bazu na izoliraniju lokaciju na Okinawi, ali guverner Takeshi Onaga traži potpuno izbacivanje američke baze s otoka. 
 

Pročitajte više