Tillerson protiv Trumpa: Ponudio Sjevernoj Koreji izravne pregovore bez preduvjeta

Foto: FaH

AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson ponudio je Sjevernoj Koreji izravne pregovore bez preduvjeta, odmičući se od ključnog američkog zahtjeva da Pyongyang najprije mora odustati od svog nuklearnog arsenala.

Nova Tillersonova diplomatska inicijativa uslijedila je dva tjedna nakon što je S.Koreja uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu koja može doseći bilo koji dio američkog kopna.

"Idemo se sastati", rekao je Tillerson u govoru na Atlantskom vijeću u Washingtonu.

Nije jasno je li Trump odobrio njegov govor

Bijela kuća kasnije je izdala dvosmisleno priopćenje po kojem nije jasno je li predsjednik Donald Trump, koji je ranije rekao da Tillerson troši vrijeme tražeći dijalog sa S.Korejom, odobrio njegov govor.

"Predsjednikova stajališta o S.Koreji nisu se promijenila", objavila je Bijela kuća. "S.Koreja se ponaša na nesiguran način...Njezine akcije nisu dobre ni za koga, osobito ne za S.Koreju".

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu je u međuvremenu izjavila da Kina pozdravlja sve pokušaje smirivanja napetosti i postizanje rješenja putem dijaloga.

Bijela kuća je u četvrtak objavila kako Tillerson ostaje američki državni tajnik unatoč medijskim izvješćima o njegovu skorom odlasku s tog mjesta.

Tillerson i Trump se ne slažu oko ključnih pitanja

Već tjednima kruže glasine da je Trump nezadovoljan Tillersonovim radom, a u listopadu su u javnost izašli napisi u kojima Tillerson dovodi u pitanje predsjednikovu inteligenciju.

Njih se dvojica ne slažu oko ključnih vanjskopolitičkih pitanja poput Irana i Sjeverne Koreje. Bivši izvršni direktor Exxon Mobila manje se ističe u javnosti nego prijašnji državni tajnici, a Trumpova administracija još uvijek nije imenovala ljude na mnogim ključnim mjestima u State Departmentu.

Pročitajte više