La Gazzetta dello Sport razotkrila kaos u hrvatskom nogometu

Foto: Hina, Gazzetta dello sport

IAKO je Dario Šimić izgubio bitku za Hrvatski nogometni savez, njegov pokušaj kandidature dobro je prodrmao temelje Šukerove vladavine, a zbog njihovih igračkih karijera izbori u HNS-u postali su zanimljivi cijeloj Europi.


Ovog tjedna njemačka javna televizija WDR objavila je kratki film o Zdravku Mamiću, koji je Šukera doveo na čelo saveza, i Šimićevoj borbi za promjene i odlazak aktualnog vodstva protiv kojih se vode sudski postupci za izvlačenje milijuna iz Dinama.

Šimić je kao igrač najveći trag ostavio u Italiji, pa o njegovoj borbi protiv Šukera piše i La Gazzetta dello Sport.

"To što Rim plače, ne znači da se Zagreb smije! Talijanski Savez šepa zbog različitih razloga, ali naši susjedi su, zbog manjka demokracije unutar svojeg Saveza, u velikim problemima. I to zato što reprezentacija Brozovića, Perišića, Mandžukića, koja za razliku od Italije ide u Rusiju, proživljava period visokih tenzija. Sve je eskaliralo kad Dario Šimić, bivši igrač Intera i Milana, nije uspio dobiti minimalnu potporu da bi se kandidirao protiv Davora Šukera. A iza toga stoji jako puno sumnji", piše La Gazzetta i nastavlja:
 
"Damir Vrbanović, izvršni direktor Saveza, u studenom je rekao da će izbori za novog predsjednika biti u proljeće 2018., ali kad se doznalo da će se Šimić kandidirati, Šuker je praktički Savez natjerao da izbori budu 22. prosinca 2017."

Zdravko Mamić u izvršnom odboru

"Prije nekoliko dana IO Saveza je rekao da će izbori za predsjednika biti održani 22. prosinca. Kako su svi portali u Hrvatskoj prenijeli, na toj sjednici Izvršnog odbora bio je i Zdravko Mamić. I premda nije smio biti na toj sjednici, on se nalazio u Savezu kao najveći pokrovitelj Davora Šukera. Kad su ga mediji pitali što radi tamo za vrijeme sjednice IO-a, on je rekao da se tamo našao slučajno", podsjećaju Talijani.

"Šimić je trebao biti novi vjetar unutar Saveza, uz njega su Mario Stanić, Goran Vlaović, Stipe Pletikosa, igrači iz reprezentacije '98. I politika je iskazala svoje nezadovoljstvo situacijom, premijer Andrej Plenković javno je rekao da HNS nije demokratski ustrojen."

Nepotrebni troškovi i istrage

Talijanski list u nastavku teksta piše: "Otkad je Šuker na čelu HNS-a, izrazito su se povećali troškovi plina, režija i ostalog. Vrbanović, koji je 15 godina bio na čelu Dinama, završio je u pritvoru u studenom 2015. u sklopu istrage da je zajedno s braćom Mamić ukrao 30 milijuna eura iz Dinama. Danas je Vrbanović još uvijek pod istragom i protiv njega se vodi sudski postupak. Zdravko Mamić je bio pritvoren iz istih razloga i jer je ministru sporta rekao da je Srbin, što je bilo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Svi skandali unutar HNS-a odnose se na posljednjih sedam godina, među njima je i afera Offside 2014. Željko Širić, koji je bio dopredsjednik HNS-a, osuđen je na zatvorsku kaznu od četiri godine za aferu 'pošteno suđenje', koju je razotkrio Hajduk. Prošlog ljeta je izbio i skandal sa sucima u Slavoniji."

"Narod na sve to nije dobro reagirao, bojkotira hrvatsku reprezentaciju, a navijači su nekoliko puta izazvali prekid utakmica reprezentacije te radili nerede u Sofiji, na utakmici s Italijom i drugima. Lista HNS-ovih skandala pokazuje zašto sva istraživanja pokazuju da 80 % Hrvata na čelu HNS-a želi Šimića, a ne Šukera.''

 

 

Pročitajte više