INDEX OTKRIVA Vlada laže, Crkva je u tri godine dobila milijardu kuna više nego što su rekli

Foto: FaH

VLADA je prošli tjedan dala opširan odgovor na pitanje koliko novaca i iz kojih izvora odlazi na financiranje vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj pa su tako otkrili da je u tri godine, 2014., 2015. i 2016., iz državnog proračuna Katoličkoj crkvi isplaćeno 1,066 milijardi kuna, dok je ukupno svim vjerskim zajednicama u RH isplaćeno 1,123 milijarde kuna.
 
No, kako smo otkrili, a to nam je potvrdilo i Ministarstvo financija Zdravka Marića, iz te su računice izostavili najmanje 900 milijuna kuna pa konačni iznos nije 1,1 milijarda kuna nego najmanje 2 milijarde kuna!? 
 
Zašto nema vjeroučitelja? Ne bilježimo ih zasebno
 
"U ukupnom iznosu od 1,123 milijarde kuna isplaćenih vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2014.-2016. nisu uključene plaće vjeroučiteljima. Naime, u državnom proračunu plaće vjeroučitelja ne evidentiraju se zasebno te se iste isplaćuju s pozicija Ministarstva znanosti i obrazovanja zajedno sa svim rashodima za zaposlene u obrazovnom sustavu", tvrde u Ministarstvu financija čime su priznali kako iznos iz proračuna koji se izdvaja za Katoličku crkvu po Vatikanskim ugovorima nije točan. 
 
No, krenimo redom.
 
Plaće vjeroučitelja temeljem Vatikanskog ugovora 
 
Prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture definirano je pitanje vjeroučitelja na teret proračuna RH. U članku 1. tog Ugovora RH jamči "nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama, kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta".
 
Isto tako u članku 6. definira se kako Republika Hrvatska snosi troškove izradbe i tiskanja udžbenika vjeronauka i organizira izdavački postupak u skladu s postojećim odredbama za ostale školske udžbenike.
 
Posebno istražujući ovu temu prije tri godine otkrili smo kako je tada u osnovnim i srednjim školama bio zaposlen 3001 vjeroučitelj, a za njihove plaće izdvajalo se godišnje oko 218 milijuna kuna. Bio je to službeni podatak Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
U navedeni iznos od 218 milijuna kuna nisu bili ubrojeni prijevoz zaposlenika te dodaci na plaću kao što su prekovremeni rad, smjenski rad i slično, jubilarne nagrade, pomoći i druge naknade. Kada se doda i to, ispada da godišnji trošak iznosi barem 300 milijuna kuna. 
 
Kako je moguće da su na to zaboravili? 
 
Vlada je prošlog tjedna objavila kako se za vjerske zajednice iz proračuna u tri godine izdvojila oko 1,1 milijarda kuna od čega najviše ide Katoličkoj crkvi. Taj iznos nam se učinio vrlo malenim jer ispada da Katolička crkva godišnje dobije oko 330 milijuna kuna što je gotovo pa nemoguće. Detaljno smo provjeravali vladin odgovor, a posebno onaj dio u kojem kažu da vjerske zajednice novac dobivaju iz proračuna za djelovanje na odgojno-obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području.  
 
"Sredstva se odnose na troškove za opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, troškove uzdržavanja klera i drugih crkvenih službenika, troškove izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koja nisu u popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke crkve. Novčana sredstva se isplaćuju s pozicije Ministarstva financija, aktivnosti A539026 Međunarodni sporazum – Sveta stolica i RH", stajalo je u dijelu odgovora vlade koji se tiče ugovora sa Svetom stolicom na području odgoja i kulture. 
 
Tko vjeruje ovoj vladi?
 
Iz toga dijela odgovora izdvojeni su vjeroučitelji koji predstavljaju i najveću financijsku stavku iako su definirani Vatikanskim ugovorima.  
 
Ako bismo zbrojili tri godine davanja za vjeroučitelje, a koje nedostaju u vladinom odgovoru, dolazimo do iznosa od čak 900 milijuna kuna u tri godine pa je ukupan iznos najmanje 2 milijarde kuna, a ne 1,123 milijarde kuna.
 
Ako je vlada namjerno izostavila ovaj trošak Ministarstva znanosti iz proračuna RH-a, što su još izostavili iz svoje računice?
 
Napomenimo kako su zahvaljujući ugovorima između Hrvatske i Vatikana vjeroučitelji u školama de facto nedodirljivi. Iako žive od plaće koju dobivaju iz državnog proračuna, državne institucije nemaju gotovo nikakvu ingerenciju nad vjeroučiteljima. Učitelje vjeronauka zapošljava crkva, a ona ih i razrješava dužnosti.   
 

Pročitajte više