Počelo povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Foto: Hina
 
DIO ruskih postrojbi raspoređenih u Siriji vratio se u utorak u Rusiju, čime je počelo povlačenje "znatnog dijela" ruskih snaga koje je najavio Vladimir Putin, objavilo je ministarstvo obrane.
 
"Postrojba vojne policije iz vojnog okruga na jugu Rusije, raspoređena u Siriji, odvezena je u dva vojna zrakoplova u zračnu luku Mahačkale", glavnog grada Dagestana, piše u priopćenju ruska vojska.
 
Putin je u ponedjeljak u iznenadnom posjetu ruskoj bazi Hmejmim u Siriji naredio povlačenje "znatnog dijela" ruskih snaga prisutnih u zemlji, nakon više od dvije godine intervencije.
 
"Ministru obrane, načelniku glavnog stožera, naređujem: počnite povlačiti vojsku na stalne lokacije", rekao je Putin pred vojnicima u zrakoplovnoj bazi u sirijskoj pokrajini Latakiji.
 
Rusi će zadržati stalnu pomorsku i zračnu bazu
 
Kremlj je pojasnio da će Rusija u Siriji zadržati pomorsku i zračnu bazu iz kojih će biti moguće napasti teroriste ako to bude potrebno. Rusija će zadržati zračnu bazu Hmejmim i pomorsku u luci Tartus.
 
Nije poznato na koji broj vojnika se odnosi povlačenje. Neimenovani izvori bliski ruskoj vojsci spomenuli su ruskim dnevnicima RBK i Kommersant "dvije trećine kontingenta i opremu".
 
Pokrenuta 30. rujna 2015., ruska vojna intervencija u Siriji promijenila je stanje omogućivši vladinim snagama da preuzmu od IS-a antički grad Palmiru i protjeraju pobunjenike iz njihova uporišta Alepa.
 
Od 4000 do 5000 ruskih vojnika raspoređeno je u Siriji tijekom te dvije godine. Službeno, četrdesetak njih stradalo je od početka intervencije.
 
U četvrtak je Moskva proglasila "potpuno preuzimanje" sirijskog teritorija iz ruku IS-a, iako ta organizacija ondje još uvijek kontrolira više džepova.

Pročitajte više