Bivši direktor Facebooka: Društvene mreže razaraju društvo

Foto: Youtube/123rf/Index

BIVŠI direktor Facebooka, Chamath Palihapitiya, pridružio se sve većem zboru kritičara ovog IT giganta, priznajući da osjeća “ogromnu krivnju” zbog svog rada na “alatima koji razdiru društveno tkanje preko kojeg društvo funkcionira”. 

Palihapitiya se pridružio Facebooku 2007. i postao dopredsjednik za rast korisnika u Facebooku dok nije dao otkaz 2011. A tijekom gostovanja na Stanford Business School u studenom rekao je što misli o svom bivšem poslodavcu i njegovoj društvenoj ulozi bez ikakve zadrške, što je sada prenio tech-portal Verge.
 
“Kratkoročne petlje pogonjene dopaminom koje smo stvorili razaraju način na koji društvo funkcionira. Nema pristojnog diskursa, nema suradnje, (imamo) dezinformaciju, neistinu”, rekao je, referirajući se na oblike online interakcije poput “likeova, srca, palaca gore”. 
 
"Ne koristim to sranje"
 
“I ovo nije američki problem. Ovdje se ne radi o ruskim oglasima. Ovo je globalni problem”, naglasio je Palihapitiya. Naveo je primjer iz indijske savezne države Jharkhand ovog proljeća, kada se lažno upozorenje na grupu otmičara proširilo i rezultiralo linčovanjem sedmoro ljudi. “To je ono s čime imamo posla. A zamislite to dovedeno do ekstrema, kad loši akteri mogu manipulirati velikim grupama ljudi da učine što god oni žele. To je zaista loša, vrlo loša situacija”, zaključio je. No kasnije, u razgovoru s voditeljicom, dodao je kako ipak vjeruje da Facebook “uglavnom čini dobro za svijet.”
 
Palihapitiya sad kaže da se nada kako će uspjeti upotrijebiti novac koji je dobio radeći za Facebook kako bi učinio nešto dobro za svijet. “Ne mogu ih kontrolirati. Mogu kontrolirati svoju odluku, a to je da ne koristim to sranje. Mogu kontrolirati odluke svoje djece, a to je da im ne dozvoljavam da koriste to sranje.”
 
Bojkot Facebooka kao "priziv savjesti"
 
Pritom je pozvao i publiku da preispitaju svoj odnos s društvenim medijima: “Vaše ponašanje, to ne shvaćate, ali vas se programira. To je bilo nenamjerno, ali sad morate odlučiti koliko toga ćete predati, koliko svoje intelektualne neovisnosti.”
 
Ovo nije prvi bivši facebookovac koji je uputio oštru kritiku tvrtki. Sean Parker, suosnivač Facebooka, prošlog je mjeseca također kritizirao njihovu ultrapopularnu društvenu mrežu zbog načina na koji “zloupotrebljava slabost u ljudskoj psihologiji” na način da “stvara povratnu petlju društvenog potvrđivanja”. Parker je i sam rekao da ne koristi Facebook, opisujući svoj bojkot kao “priziv savjesti”.
 
Društvene mreže poput Facebooka nailaze na sve izraženije kritike zbog njihovog utjecaja na sve dublje društvene podjele diljem svijeta, kao i rezultate referenduma o Brexitu i američkih izbora prošle godine, pri čemu su važnu ulogu imali izolirani “mjehuri” istomišljenika na društvenim mrežama te širenje lažnih vijesti i propagande preko njih. Facebook je nedavno kritiziran i zbog uloge u širenju propagande usmjerene protiv Rohindža muslimana uslijed brutalnog etničkog čišćenja te manjine u Mianmaru.
 

Pročitajte više