Zbog salmonele povlače se ogromne količine mlijeka za bebe

Foto: 123rf

FRANCUSKI mljekarski div Lactalis naredio je globalno povlačenje svojih mliječnih proizvoda za bebe zbog straha od kontaminacije salmonelom. 

Opoziv se odnosi na stotine proizvoda mlijeka u prahu za bebe, koji se u svijetu prodaju pod brendovima Milumel, Picot i Celi, a zahvaća zemlje u koje se izvozi, od Velike Britanije do Kine, Pakistana i Sudana.
 
26 djece u dobi ispod 6 godina razboljelo se u Francuskoj od početka ovog mjeseca, javlja BBC. Michel Nalet, glasnogovornik ovog proizvođača mlijeka, jednog od najvećih na svijetu, priopćio je kako se sumnja da je gotovo 7000 tona mlijeka u prahu kontaminirano. 
 
Početno djelomično povlačenje proizvoda nije bilo dovoljno
 
Lactalis ne zna sa sigurnošću koliko je kontaminiranog mlijeka još uvijek na tržištu, a koliko je već konzumirano. Tvrtka vjeruje da je izvor zaraze salmonelom jedan od tornjeva za sušenje mlijeka u prahu u tvornici u gradu Craonu na sjeverozapadu Francuske. 
 
Svi proizvodi iz te tvornice od veljače do danas povučeni su, a strojevi dezinficirani, tvrde iz Lactalisa. Početkom ovog mjeseca, kada su se prva djeca zarazila, Lactalis je naredio djelomično povlačenje proizvoda s tržišta, ali regulatorna agencija procijenila je da takva mjera nije dovoljna. 
 
Salmonela je bakterijska zaraza koja uzrokuje simptome poput proljeva, povraćanja i grčeva u trbuhu. Uzrokuju je bakterije koje žive u trbuhu goveda i druge stoke, a posebno je opasna za djecu i starce zbog dehidracije koju može uzrokovati. 
 
Tržište mliječnih proizvoda već je potresao slučaj iz 2008. kad su kineski proizvođači dodali industrijsku kemikaliju melamin u mlijeko u prahu za bebe, zbog čega je 6 beba umrlo, a 300.000 se razboljelo.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz bebe, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: bebe. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više