Predizborne ankete predviđaju poraz separatista u Kataloniji, ali ni unionisti neće pobijediti

Foto: Hina

KATALONSKI pokret za neovisnost mogao bi pretrpjeti ozbiljan neuspjeh na izborima ovoga mjeseca, prema istraživanju javnoga mišljenja objavljenom u nedjelju, koje nagovješćuje da separatističke stranke za malo neće uspjeti osigurati većinu u regionalnom parlamentu.

Tri stranke koje su podržale neuspjeli pokušaj Katalonije da se odvoji od Španjolske u listopadu bi trebale dobiti 66 ili 67 mjesta na izborima 21. prosinca samo malo manje od 68 mjesta koje trebaju kako bi kontrolirale regionalni parlament, prema anketi objavljenoj u španjolskim novinama La Vanguardia.

Unionističke stranke zajedno bi trebale isto tako biti ispod apsolutne većine, pokazala je anketa, što bi potencijalno moglo voditi parlamentu u kojem nitko nema kontrolu a CatComu-Podem, katalonski ogranak stranke Podemos koja se protivi štednji, bi mogao biti odlučujući čimbenik u formiranju vlasti.

Centristička unionistička stranka Ciudadanos i dvije stranke koje se zalažu za neovisnost, ERC i Junts per Catalunya, stranka bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, su izjednačene po izgledima da budu najveća parlamentarna snaga, prema istraživanju temeljenom na intervjuima između 4. i 7. prosinca.

Predviđa se da će izlaznost na izbore, koje je nametnula središnja vlada nakon što je raspustila katalonske vlasti i preuzela izravno upravljanje pokrajinom, biti rekordnih 82 posto.
 

Pročitajte više