Hrvatsku je danas prekrio snijeg, a što nas čeka idući tjedan? Ludo vrijeme, od minusa do +17

Foto: Pixsell/Igor Soban

DANAS je snijeg pao u velikom dijelu Hrvatske. Međutim, ono što nas čeka ovog tjedna neće biti ugodno, pogotovo ne ljudima osjetljivima na vremenske promjene.

Iako smo se jutros probudili pokriveni snježnim pokrivačem, od ponedjeljka nas čeka puno toplije vrijeme. Primjerice, u utorak će u mjestima gdje danas ima snijega biti čak i plus 17.

Današnji snijeg

Danas je u u istočnoj Hrvatskoj padala kiša i susnježica, a zatim je veći dio dana padao snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. U višim predjelim snijeg je dosezao i do 15 cm, a temperatura je bila 10 do 15 stupnjeva niža nego jučer, javlja HRT.

Slično je bilo i u središnjoj Hrvatskoj, ali je u popodne bilo većinski suho. Gorski kotar i Lika su bili prekriveni snježnim pokrivačem većim od 15 cm, a ponegdje i većim od 25 cm, a uz jak i vrlo jak vjetar bilo je i zapuha. Srednji i južni Jadran obilježilo je kišovito, oblačno i vrlo vjetrovito vrijeme.

Sutra još malo hladnoće


Sutra će na kopnu dan proteći u znaku suhog vremena, ali nakon vrlo hladnog jutra. Poslijepodne će oblaka sa zapada biti sve više, a navečer i u noći na ponedjeljak mjestimična oborina očekuje se ponajprije u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Uz južinu početkom idućeg tjedna ponovno toplije, u utorak čak i zamjetno u odnosu na uobičajeno za prvu polovinu prosinca, a kiše će i dalje biti većinom u gorju. Od srijede oborine će biti i drugdje, ponovno uz pad temperature.

Nedjelja će i na Jadranu donijeti kratkotrajan predah od oborina, uz zahladnjenje, i čest mraz, no već do večeri, uz jačanje juga i jugozapadnjaka, na sjevernom dijelu stići će novo naoblačenje s kišom.

Iznenadna promjena vremena


Idući tjedan bit će ponovno topliji i vrlo promjenljiv, uz povremenu kišu, a još više treba upozoriti na u ponedjeljak jako i olujno jugo, ponegdje vjerojatno i s orkanskim udarima.

Vakula također upozorava na osjetno topliju temperaturu.

Već sutra, nakon razvedravanja i prolaznog djelovanja polja malo povišenoga tlaka zraka, jutarnja će temperatura diljem unutrašnjosti biti negativna, minusi će se ponegdje pojavljivati i uz more, a poslijepodne opet slijedi južina - pad tlaka, jačanje jugozapadnjaka i juga, porast temperature, rekao je.

"Osjetno toplije"

"Već u ponedjeljak će jutro biti osjetno toplije od nedjeljnog, gdjegod i na kopnu i na moru i za 10 °C, a poslijepodnevna će temperatura zraka biti uglavnom viša od 10 °C. Dapače, u utorak će već ujutro u mnogim mjestima biti oko 10 °C, pa i viša, ne samo na Jadranu, a najviša poslijepodnevna u većini krajeva između 13 i 18 °C.

A nakon jučerašnje i noćašnje oborine, ponegdje i obilne, kao primjerice u Delnicama, gdje je jutros izmjerena 24-satna količina oborine čak 103 litre po četvornome metru, pri čemu i 21 cm novog snježnog pokrivača, te još ponegdje današnje obilnije oborine sutra slijedi predah od kiše i snijega, ali samo kratkotrajni, jer već poslijepodne, i posebice navečer sa zapada dolaze novi oblaci s kojima će ponovno biti kiše, u gorju u početku i snijega, koji će još malo podebljati snježni pokrivač", dodao je Vakula.

Pregled temperatura po DHMZ-u

U Zagrebu nas u nedjelju očekuju najniže temperature od -7 stupnjeva, dok će najviša iznositi 3 stupnja. U Splitu nas u nedjelju očekuju najniže temperature od 1 stupnja, dok će najviša iznositi 10 stupnjeva. U rijeci će najniža iznositi 2 stupnja, dok će najviša biti 11 stupnjeva. U Karlovcu će najniža temperatura iznositi -12 stupnjeva. U Osijeku će biti najniža temperatura od -3 stupnja, a najviša od 5 stupnjeva.

Ponedjeljak u Zagrebu donosi temperature od 7 do 14 stupnjeva. U Rijeci će biti između 11 i 13 stupnjeva, dok će se temperature u Splitu kretati između 10 i 13 stupnjeva. U Osijeku nas čeka sunčano vrijeme s naoblakom i temperaturama između 4 i 15 stupnjeva.

U utorak u Zagrebu možemo očekivati oblačno vrijeme s najnižom temperaturim od 11 stupnjeva, a najvišom od čak 16 stupnjeva. Temperature u Splitu i Rijeci kretat će se između 13 i 14 stupnjeva, a u Osijeku od 6 do 16 stupnjeva. U Karlovcu će temperature rasti do čak 17 stupnjeva.

Srijeda u Zagrebu nam donosi oblačno i kišovito vrijeme s najnižom temperaturom od 2 stupnja, a temperatura će se popeti i do 13 stupnjeva. Temperature u Splitu će se kretati između 9 i 14 stupnjeva, dok će u Rijeci biti slična s temperaturama između 7 i 13 stupnjeva. Osijek bilježi veću razliku u temperaturama, između 2 stupnja minimalne i 15 stupnjeva maksimalne temperature.

Najniža temperatura u Zagrebu oblačnog i kišovitog četvrtka iznosit će 2 stupnja, a najviša deset stupnjeva. Najniža temperatura u Splitu bit će 8, a najviša 12 stupnjeva.  U Rijeci će temperature varirati između najnižih 6 stupnjeva i najviših 10, dok će se u Osijeku temeprature kretati između 0 i 9 stupnjeva.

U petak nas očekuje djelomično razvedravanje s povremenom kišom i stabilizacijom temperatura. Najniža temperatura u Zagrebu iznosit će 4 stupnja, dok će najviša temperatura iznositi 9 stupnjeva. Split će biti između 9 i 12 stupnjeva, Osijek između 3 i 10 stupnjeva, dok Rijeku čekaju temperature od 5 do 10 stupnjeva.
 

Pročitajte više