Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda: "Ovako izgleda spora, bolna smrt"

Foto i video: Paul Nicklen/Instagram

KANADSKI biolog i fotograf Paul Nicklen šokirao je javnost kada je prije nekoliko dana na Instagramu objavio fotografiju izgladnjelog polarnog medvjeda na rubu smrti na kanadskom Baffinovom otoku.

Nicklen je sa snimateljskom ekipom Sea Legacy stigao na otok gdje su naišli na prizor koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Snimka prikazuje potpuno izgladnjelog medvjeda na samrti. Bijelo krzno prekriva njegovo izmučeno tijelo, a stražnja noga mu se jedva vuče od slabosti dok pokušava hodati. U potrazi za hranom nesretna životinja pokušava zaroniti njušku u kantu koju su ostavili lokalni ribari te izmučen pada na zemlju kada u njoj ne uspije ništa pronaći.

 


Kako je kazao u komentaru na objavu snimke, Nicklen je kao biolog vidio više od 3000 medvjeda u divljini, ali ovakvom prizoru nikada nije svjedočio.

"Stajali smo tamo i plakali, gušili smo se u suzama dok smo snimali", kazao je za National Geographic. "Ovako izgleda spora, bolna smrt", napisao je u opisu videa. Cilj objave videa bio je, kako kaže, upozoriti na strašne posljedice klimatskih promjena na život na Zemlji.

Snimku je na Facebooku pregledalo na desetke tisuća ljudi, a na Instagramu je fotografija izmučenog medvjeda pregledana više od milijun puta.

 

Stravične posljedice klimatskih promjena

Otkako je snimka postavljena na društvene mreže, mnogi su biologa pitali zašto nije pomogao jadnoj životinji.


"Prošlo mi je to kroz glavu. Ali ne idem noseći sa sobom pištolj sa sedativom ili 180 kilograma mesa od foke", kazao je. Naime, hranjenje divljih medvjeda u Kanadi je strogo zabranjeno zakonom pa to ne bi ni smio učiniti.

"Sporu i mučnu smrt snimio sam jer nisam htio da ugine uzalud. Kada znanstvenici kažu da će medvjedi biti istrijebljeni, želim da ljudi shvate kako to izgleda. Medvjedi će umirati od gladi. Ovako izgleda izgladnjeli medvjed", kaže.

Kao životinje koje žive samo na Arktiku, polarni medvjedi prvi osjećaju efekte rasta temperatura.

Medvjedi nalaze hranu na santama leda i ispod njih. Otapanjem santa leda, medvjedi ostaju bez prostora za pronalaženje hrane. Još 2002. godine stiglo je upozorenje da će polarni medvjedi izumrijeti zbog klimatskih promjena. Iz godine u godinu situacija postaje sve gora.

Pročitajte više