Ovo je 50 najvećih filmskih hitova koji nas čekaju u 2018.

Foto: Press

OD HOLLYWOODA već odavno ne očekujemo previše. Štoviše, otkad su počeli masovno eksploatirati stripove o super junacima letvica je dodatno spuštena jer kad nemaju ideja, iskopaju još jednog super junaka i stvar je riješena.

Od 50 filmova na popisu, deset otpada na super junake, a čak 31 film je ili nastavak ili pokušaj reboota neke popularne franšize.

Ukratko, Hollywood je odustao od originala i kvalitetnih filmova srednjeg budžeta koji su se iz kino dvorana preselili na streaming servise. Je li to dobro ili loše, odlučite sami, a mi smo sastavili ljestvicu najiščekivanijih filmova godine i svakom posvetili po jednu rečenicu.

1. Avengers: Infinity War (4. svibnja)

Vjerojatno najiščekivaniji film godine, a radi se o prvom od dva filma kojima će kraju biti privedena priča o timu super junaka.

2. Jurassic World: Fallen Kingdom (22. lipnja)

Budući da je prvi dio reboot serijala zaradio gotovo milijardu i 700 milijuna dolara, nismo predugo čekali nastavak, a ovog puta ekipa se vraća na Isla Nublar kako bi dinosaure spasila od istrjebljenja.

3. Black Panther (16. veljače)

Novi član ekipe Marvelovih junaka za Afroamerikance će učiniti ono što je Wonder Woman učinila za žene i dodati malo boje većinski bljedunjavoj ergeli super junaka.

4. The Incredibles 2 (15. lipnja)

Prvi dio izvanrednog animiranog filma i dalje spada među najbolje Pixarove naslove svih vremena (a konkurencija je izuzetno jaka) pa to drastično podiže očekivanja za nastavak koji će donijeti nove avanture obitelji super junaka.

5. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (16. studeni)

Prvi dio prequela Harryja Pottera nije se kvalitetom uspio približiti filmovima o malom čarobnjaku, ali zaradom od preko 800 milijuna dolara osigurao je nastavak.

6. Ready Player One (30. ožujka)

Spielberg je odličan redatelj SF-a, a njegov film o distopijskoj budućnosti od čije mračne svakodnevice ljudi bježe u virtualnu stvarnost mogao bi također biti bijeg od filmske ponude jedne ne posebno impresivne godine.

7. Fifty Shades Freed (9. veljače)

Svi filmovi u franšizi dosad su bili neizdrživo smeće, ali ne smijemo zaboraviti da nismo ciljana publika i da uvijek postoje oni koji će rado pogledati još jedan nastavak S&M limunade koju predvodi dvojac vjerojatno najnekarizmatičnijih glumaca današnjice.

8. Tomb Raider (16. ožujka)

Prvi pokušaj s Angelinom Jolie pokazao se kao još jedan u dugom nizu loših filmova utemeljenih na video igri, ali može li kombinacija Alicije Vikander i norveškog redatelja Roara Uthauga popraviti prosjek vidjet ćemo već u ožujku kada će Lara krenuti u potragu za nestalim ocem.

9. X-Men The New Mutants (13. travnja)

Svi oni koji misle da za franšizu X-Men postoji nada sljedeće će godine imati čak dvije prilike da provjere mogu li novi mutanti osvježiti provjereni recept.

10. Deadpool 2 (1. lipnja)

Jedan od najboljih superjunačkih filmova dobiva nastavak, a ostaje samo vidjeti može li bizarnije od prvog dijela.

11. Ocean’s Eight (8. lipnja)

Ženska verzija Ghostbustersa nije prošla najbolje, ali glumačka ekipa ovog je puta još bolja pa postoji velika šansa da stvari profunkcioniraju pa dobijemo još jedan odličan pljačkaški film (ovog puta meta pljačke je njujorška Met Gala).

12. Solo: A Star Wars Story (25. svibnja)

Što su Han Solo i Chewbacca radili prije nego što su se pridružili pobunjenicima doznat ćemo zahvaljujući drugom samostalnom filmu koji ubija period čekanja između dva nastavka glavne franšize, a uz Rona Howarda i golem interes publike za bilo čime "starvorsičnim" stvari bi mogle biti itekako zanimljive.

13. The Irishman (nije poznato)

Ovo je ogroman potez za Netflix koji je postao dom ambicioznom novom projektu Martina Scorseseja koji je okupio fantastičnu ekipu (Pacino, De Niro, Keitel i Pesci) kako bi ispričao priču o plaćeniku mafije koji je vjerojatno upleten u ubojstvo poznatog sindikalista Jimmyja Hoffe.

14. M:I 6 Mission Impossible (27. srpnja)

Tom Cruise šesti put izaziva sudbinu opasnim vratolomijama, ali trenutno se ništa ne zna o radnji šestog nastavka uspješne akcijske franšize.

15. The Nun (13. srpnja)

Još jedan spin off uspješne franšize The Conjuring ovog puta prati svećenika koji odlazi u Rim kako bi istražio misteriozno ubojstvo časne sestre.

16. Red Sparrow (2. ožujka)

Jennifer Lawrence je ruska špijunka koja vlastito tijelo koristi kao oružje, ali već se na prvoj misiji susreće s preprekama koje bi mogle ugroziti sigurnost Rusije i Amerike.

17. A Wrinkle in Time (9. ožujka)

Nakon što nestane njihov otac, tri neobična bića u svemir šalju Meg, njezinog brata i njihovog prijatelja kako bi ga spasili.

18. Isle Of Dogs (23. ožujka)

Legendarni čudak Wes Anderson ima još jedan animirani film, a ovog puta radi se o avanturi dječaka koji odlazi na otok pasa kako bi pronašao svog izgubljenog ljubimca.

19. Super Troopers 2 (20. travnja)

Mimo stonerskih krugova ovo i nije posebno popularan film, ali ima gomilu vjernih sljedbenika kojima je ovo vjerojatno najvažniji film godine.

20. A Star is Born (18. svibnja)

Film ima nekoliko verzija, ali nikad nije naodmet ponoviti gradivo s novim glumcima, a radi se o priči o glumcu koji pomaže mladoj pjevačici da uspije dok istovremeno njegova karijera propada.

21. Ant-Man and The Wasp (29. lipnja)

Ako vam se učinilo da dugo niste vidjeli neki film o super junacima, evo ga - izuzetno simpatični Ant-Man dobiva nastavak.

22. Mamma Mia! Here We Go Again (20. srpnja)

Jedan od najpopularnijih mjuzikala svih vremena dobiva nastavak, a dodatni interes domaćih gledatelja mogla bi pobuditi činjenica da je dio filma sniman u Hrvatskoj.

23. Barbie (8. kolovoza)

Najpopularnija lutka svih vremena napokon dobiva film, a Anne Hathaway glumi lutku koja zbog nesavršenosti dobiva izgon iz Barbielanda i pokušava pronaći sreću u pravom svijetu.

24. Mary Poppins Returns (25. prosinca)

Kultni dječji klasik dobiva nastavak, a uloga legendarne dadilje Mary Poppins ovog je puta pripala Emily Blunt koja se u nastavku brine o djeci klinaca o kojima je brinula u originalu.

25. Ralph Breaks the Internet: Wreck It Ralph 2 (21. studenog)

Priča o avanturama junaka iz video igara možda i nije bila najbolji Pixarov crtić, ali imao je ono nešto pa je dobra vijest to da sljedeće godine dobiva nastavak.

26. Aquaman (21. prosinca)

Ovaj popularni DC-jev junak s vremenom je postao interna šala jer vjeruje se da nitko nije dovoljno lud da se upusti u snimanje filma o ovom super junaku - James Wan prihvatio je izazov.

27. Slenderman (18. svibnja)

Mit koji je stvorio Eric Knudsen napokon dobiva igranu verziju, a ostaje pitanje može li nakon toliko internetske slave ispuniti očekivanja.

28. The Predator (3. kolovoza)

Jedan od sporednih glumaca u originalu iz 1987., Shane Black, odlučio je napisati i režirati remake SF klasika, a ako je netko u stanju oživjeti ovu franšizu koja je godinama sustavno upropaštavana, onda je to Black koji je nebrojeno puta dokazao da je majstor akcijskih filmova.

29. Pacific Rim: Uprising (23. ožujka)

Film o borbi svemirskih čudovišta i golemih robota već na papiru djeluje kao sulud koncept, ali prvi dio pokazao je da stvari mogu funkcionirati, ne savršeno nego samo dovoljno dobro.

30. Rampage (20. travnja)

Netko je odigrao istoimenu video igru iz osamdesetih (koja, uzgred rečeno, nije imala radnju) i zaključio da bi to bila savršena premisa za film o divovskim gorilama i čudovištima koja uništavaju gradove.

31. Insidious: The Last Key (5. siječnja)

Sve što o ovoj franšizi morate znati jest da je na uloženih 16,5 milijuna zaradila gotovo 400 milijuna dolara.

32. Death Wish (2. ožujka)

Remake kultnog filma s Charlesom Bronsonom u modernim će vremenima učiniti isto ono što je učinio sedamdesetih - raspizditi liberale.

33. Creed 2 (21. studeni)

Postoji jedan veliki razlog zašto se radovati ovom filmu, a to je da će Adonis ovog puta stati nasuprot čovjeku (mašini) koji je ubio njegovog oca - Ivanu Dragi (negativcu najzabavnijeg Rockyja).

34. Annihilation (23. veljače)

Ako ste upoznati s prethodnim filmovima Alexa Garlanda, bit će vam jasno zašto očekivati njegov film o biologinji koja kreće na opasnu ekspediciju tijekom koje doznaje da prirodni zakoni više ništa ne znače.

35. First Man (21. listopada)

Dvojac koji nam je dao La La Land (Chazelle i Gosling) vraćaju se u još jednu potjeru za Oscarom u priči o životu prvog čovjeka na Mjesecu - Neilu Armstrongu.

36. Venom (5. listopada)

O filmu se ne zna gotovo ništa osim da će Tom Hardy postati Marvelov anti-junak Venom.

37. The Meg (10. kolovoza)

Ako ste čekali dostojnog nasljednika Spielbergovih Ralja, odahnite jer Jason Statham kreće u lov na divovskog morskog psa u režiji čovjeka koji je režirao dva apsurdna nastavka Nacionalnog blaga.

38. Maze Runner: The Death Cure (26. siječnja)

Mladi junak Thomas kreće u suludu misiju ne bi li pronašao lijek za smrtonosnu bolest, a to uključuje i povratak u labirint.

39. Scarface (10. kolovoza)

Svi oni koji su oduvijek smatrali da kultni film s Pacinom treba remake mogu se pripremiti za remake filma kojem remake nije potreban.

40. X-Men: Dark Phoenix (2. studeni)

Osim spin-offa s novim mutantima tu je i nastavak ponekad odličnog, a ponekad neizdrživo groznog reboota Marvelovog X-Mena.

41. Blockers (6. travnja)

Komedija s Johnom Cenom i Leslie Mann mogla bi postati jedan od onih filmova koje ćemo na kraju godine svrstavati na liste najvećih box office iznenađenja (iako priča o očevima koji pokušavaju spriječiti kćeri da tijekom maturalne večeri izgube nevinost ne zvuči posebno obećavajuće).

42. Mortal Engines (14. prosinca)

Izvanredna ekipa okupila se kako bi uprizorili knjigu Phillipa Reeva o mračnoj budućnosti u kojoj gradovi na kotačima ulaze u ratove za preostale resurse na ratom opustošenoj Zemlji.

43. Captive State (17. kolovoza)

SF o stanovnicima Chicaga koji je okupirala izvanzemaljska sila te pričama dviju suprotstavljenih strana - suradnicima okupatora i pobunjenicima.

44. The Commuter (12. siječnja)

Liam Neeson ovog puta nije čovjek s posebnim setom vještina nego obični poslovni čovjek koji tijekom povratka s posla biva upleten u zločinačku zavjeru.

45. Holmes and Watson (9. studeni)

Ako vam Sherlock Holmes Guya Ritchieja nije bio dovoljno smiješan, Will Farrell i John C. Reilly dohvatit će se besmrtnog predloška Arthura Conana Doylea kako bi snimili klasičnu komediju o najvećem detektivu i njegovom vjernom suputniku.

46. The Strangers: Prey at Night (9. ožujka)

Obitelj koja odluči prenoćiti u zabačenom odmaralištu susreće se s trojicom maskiranih psihopata koji ih teroriziraju.

47. Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (13. srpnja)

Možda nije najbolji crtić svih vremena, ali očito dovoljno dobro prolazi na kino blagajnama pa je dogurao do trećeg dijela u kojem Drakula i njegova obitelj odlaze na luksuzno krstarenje.

48. The Expendables 4 (nije poznato)

Ne znamo puno o posljednjem nastavku u serijalu, ali prilično je sigurno da problemi postoje jer film su za sad napustili i Stallone i Schwarzenegger.

49. Alita: Battle Angel (19. srpnja)

Manga Yukita Kishire dobila je ambicioznu američku verziju (scenarij je napisao James Cameron, a film režirao Robert Rodriguez), a jedina nada je da se sve u konačnici neće pretvoriti u još jedan Ghost in the Shell.

50. Alpha (2. ožujka)

Ako ste pomislili da je katastrofalni 10.000 BC imao "ono nešto", pripremite se za put koji će vas u prošlost odvesti dodatnih 10 tisuća godina unatrag, a pratimo mladog pećinskog čovjeka i njegovo prijateljevanje s vukom.

Pročitajte više