FER poziva na duhovnu obnovu, vodi ju svećenik koji tvrdi da silovane žene ne mogu zatrudnjeti

Foto: Hina, Facebook

ZAGREBAČKI Fakultet elektrotehnike i računarstva, poznatiji kao FER, studente i djelatnike pozvao je na - duhovnu obnovu.

"Sve studente i djelatnike FER-a pozivamo na duhovnu obnovu u organizaciji Studentskog portala SPAS i salezijanaca (SDB). Obnova će se održati u crkvi Marije Pomoćnice 14.12. 2017. godine, u 20 sati, a vodit će je don Damir Stojić, studentski kapelan", stoji u e-mailu FER-a koji je na Facebooku objavila inicijativa Center for Civil Courage.

"Fakultet elektrotehnike i računarstva pozvao na duhovnu obnovu koju ce voditi lik koji misli da je “medicinski nevjerojatno da djevojka zatrudni tijekom silovanja”⁉️

Nekada je FER bio jedan od najcjenjenijih i najboljih fakulteta u Hrvatskoj, pa i Europi", stoji u njihovoj objavi na Facebooku.

U međuvremenu, jedna studentica je na Facebooku stala u obranu svog fakulteta.

"Kao FERovka, ali i netko tko inače podupire Vaš rad i načela te se zalaže za sekularizaciju društva, ovoga puta se ne mogu složiti s ovom objavom. Radi se o generičkim obavijestima našeg Intraneta koja nam se šalju na mail (ako smo odabrali tu opciju), pa se tako uz obavijesti vezane uz studij i srodne aktivnosti, često nađu i obavijesti vezane uz općeniti studentski život (brucošijade, konferencije, dobrovoljna davanja krvi, humanitarne akcije, događaji, predavanja). Naime, jučer sam malo otvorila stranicu organizatora tih duhovnih obnova, i one nisu organizirane samo za FER, već za svaki Fakultet na Sveučilištu. Prema tome, kladim se da su i drugi Fakulteti automatizmom prenijeli tu obavijest. Oni koji hoće, otići će na to, oni koji neće, ignorirati će mail. U tri godine svog studiranja, nikada nisam čula ni jednu referencu na neku religiju, kamoli da je netko od profesora ili radnika Fakulteta pokušavao raširiti bilo kakvu ideologiju i stavove na nas. Dapače, stotinama projekata i aktivnostima za studente iz godine u godinu pokazujemo kako smo okrenuti budućnosti, ne ideologijama i tradicionalnim oblicima razmišljanja. Poštuje nas se kakvi god da jesmo, bez obzira na rasu, religiju, rod ili bilo što drugo. Žalosno je da u nedostatku kritičkog razmišljanja pišete ovakve tekstove, a još je žalosnije što ni u komentarima nitko ne pokušava racionalno razmišljati", napisala je studentica u obranu FER-a.

FER službenim mailom poziva na vjerski događaj


Pitali smo FER o čemu se radi i zbog čega službenim mailom promoviraju vjerski događaj. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

No nije ovo prvi put da se FER spominje u ovakvom kontekstu. Primjerice, 2013. godine na FER-u su se, uz blagoslov vodstva fakulteta, skupljali popisi za homofobni referendum udruge U ime obitelji koji je rezultirao ustavnom odredbom o tome da je brak zajednica muškarca i žene.

Zanimljivo, u više se navrata pisalo o tome kako na FER-u postoji kolegij koji se zove Biblijska teologija. Štoviše, postoje dva kolegija, Biblijska teologija 1 i 2.

Predmet se na tom, za hrvatske standarde elitnom fakultetu, predaje već 20-ak godina, a prvi mu je nositelj bio pokojni prof. dr. sc. Adalbert Rebić, teolog i ministar bez portfelja u HDZ-ovoj vladi, poznatiji po izjavi da su homoseksualcu na prvom splitskom Prideu "dobili što su zaslužili".

>> PROVJERILI SMO Zašto se na FER-u uči biblijska teologija?

"Svi studijski programi FER-a višestruko su provjeravani i (re)akreditirani tijekom navedenog razdoblja, pri čemu su provedene i domaće, ali i međunarodne (re)akreditacije, bez i jedne jedine primjedbe na sadržaj toga predmeta“, poručio nam je dekan Mislav Grgić kad smo ga krajem ljeta pitali o ovom kolegiju.

Don Damir Stojić, studentski kapelan, posljednjih se godina ističe svojim ekstremnim konzervativnim stavovima.

Stojić je, primjerice, zaslužan za gostovanje ultrakonzervativne američke spisateljice Judith Reisman koju dio liberalnog američkog tiska naziva "kraljicom mržnje" prema LGBT zajednicama. Don Stojić je aktivno sudjelovao u organiziranju i zagovaranju referenduma o ustavnoj definiciji braka, a u travnju 2014. godine je za hrvatsku javnost manje-više doslovno ponovio izjavu američkog republikanskog zastupnika Todda Akina rekavši da "silovane žene ne mogu zatrudnjeti."
 

Pročitajte više