Za Veliku Britaniju nakon Brexita nema puno opcija

Foto: Getty
 
"S OBZIROM na to da Velika Britanija ne želi biti dijelom jedinstvenog europskog tržišta ni carinske unije, EU će nastojati s njom sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na onaj zaključen s Kanadom (CETA)", rekao je glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.  
 
Barnier je rekao da ne postoji druga opcija budući da je Velika Britanija sama odlučila da nakon izlaska iz EU-a ne bude više dio zajedničkog tržišta i carinske unije.
 
"Kada to uzmete u obzir - što ostaje? Samo jedna stvar: sporazum o slobodnoj trgovini po kanadskom modelu", rekao je Barnier na konferenciji za novinare.  
 
Iz temelja se mijenjaju odnosi Ujedinjene Kraljevine i Europe
 
Sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na CETA-u, iz temelja će promijeniti odnose Ujedinjene Kraljevine s Europom jer je takav sporazum daleko ispod razine članstva u EU-u ili čak članstva u Europskom gospodarskom prostoru.
 
Europski gospodarski prostor uspostavljen je 1994. i omogućava Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, koje nisu članice EU-a, sudjelovanje u jedinstvenom tržištu, što uključuje slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. 
 
Velika Britanija je izrazila želju, a EU to uvažila, da se za dvogodišnje razdoblje nakon izlaska iz Unije 29. ožujka 2019. ispregovara prijelazno razdoblje tijekom kojega bi ostala dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije. Za to vrijeme trebao bi se dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini, koji će zamijeniti prijelazni sporazum.

Pročitajte više