Deseci tisuća Katalonaca marširali Bruxellesom: "Europo, probudi se"

Screenshot: Twitter

OKO 45.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije promarširalo je danas europskom četvrti u Bruxellesu dajući podršku smijenjenom predsjedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu, koji se nalazi ondje otkako je katalonski parlament izglasao odcjepljenje od Španjolske.
 
 
"Europo, probudi se" i "demokracija za Kataloniju", pisalo je na transparentu kojeg je povorka nosila. Među njima je bio i Puigdemont, smijenjeni predsjednik katalonske vlade, optužen u Španjolskoj za pobunu. "Puigdemont, predsjednik!", uzvikivala je masa, a brojne katalonske zastave nošene su u mimohodu.
 
Vrati li se Puigdemont u Španjolsku bit će uhićen, priopćio je ranije ovog tjedna španjolski sud nakon što je povučen zahtjev za njegovim izručenjem iz Belgije.
 
 
21. ovog mjeseca održat će se prijevremeni izbori
 
U Kataloniji, domu za 7,5 milijuna stanovnika, održavaju se 21. prosinca prijevremeni parlamentarni izbori. Puigdemont je na listi jedne od stranaka za nezavisnost. Do tih izbora španjolska središnja vlada upravlja katalonskom administracijom. U pritvoru pored Madrida nalaze se dvojica bivših članova vlade te dvojica aktivista. Ostali se brane sa slobode.
 
Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, to smatra unutarnjim političkim pitanjem Španjolske.
 
 
"Demokracija? Neki ju brane kada im to odgovara. Neka se srame", pisalo je na jednom transparentu s licem Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije.
 
Junckerov zamjenik Frans Timmermans rekao je novinarima da on pozdravlja "jako pozitivnu atmosferu" prosvjeda. Ponovio je, međutim, da se stajalište Europske komisije nije promijenilo.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Kataloniju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Katalonija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više