Sindrom kanabinoidne hiperemeze: Pušenje marihuane može uzrokovati grozne simptome

Foto: Instagram

U DRŽAVAMA u kojima je marihuana legalizirana, bolnice bilježe blagi porast broja pacijenata s rijetkom bolešću čiji su simptomi bol u trbuhu, mučnina i povraćanje. Bolest se javlja kod ljudi koji učestalo konzumiraju marihuanu, a naziva se sindrom kanabinoidne hiperemeze (CHS).

The Independent piše da se liječnici u državama koje su legalizirale marihuanu sve češće susreću s pacijentima koji se žale na užasan bol u trbuhu i ne mogu prestati povraćati. Simptomi se mogu prolazno ublažiti tuširanjem pod vrućom vodom, a trajno mogu nestati prestankom konzumacije kanabisa.

Charlfonte LeNee Queen podijelila je svoje iskustvo s CHS-om, a prema njezinim opisima simptomi su zastrašujući.

"Vrištala sam od bola i plakala za majkom koja je mrtva već dvadeset godina, nesvjesna da ona ne može doći po mene", kaže pacijentica, a u bolnici u San Diegu kažu da svaki dan imaju barem jednog pacijenta sa sličnim problemima.

Sindrom je prvi put opisan 2004., a zabilježen je kod osoba koje konzumiraju velike količine kanabisa kroz dugi niz godina. Za sada još ne postoji tumačenje mehanizma koji bi u organizmu mogao uzrokovati ove simptome.

Jedna od hipoteza temelji se na činjenici da kanabinoidi djeluju na receptore u hipotalamusu mozga, čime kontroliraju mučnine i apetit. Kanabis se stoga često koristi kao lijek za mučnine i nedostatak teka uzrokovane rakom, HIV-om i drugim teškim bolestima. No kako točno dolazi do neželjenih nuspojava kod teških konzumenata, tek treba razjasniti. 

Pročitajte više