Puigdemont rekao da zasad ostaje u Belgiji iako je povučen španjolski uhidbeni nalog

Foto: Hina

CARLES Puigdemont, smijenjeni katalonski predsjednik, protiv kojeg je španjolsko pravosuđe podiglo optužnicu, rekao je da zasad kani ostati u Belgiji, dan pošto je španjolski sudac povukao europski uhidbeni nalog koji je proučavalo belgijsko pravosuđe.

Nakon povlačenja europskog uhidbenog naloga, "možemo li se bezbrižno kretati Europskom unijom? Zasad nemamo odgovora (...) ostajemo ovdje", rekao je Puigdemont na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu u društvu svojih četvero bivših ministara koji su, poput njega, od 30. listopada u egzilu u Belgiji.

Puigdemont je kazao da je europski uhidbeni nalog povučen jer se Madrid bojao da će mu zahtjev biti odbijen. "Španjolska država bojala se da će izgubiti. To pokazuje da smo suočeni s političkom stvari i da je europski nalog politička glupost od početka", rekao je Puigdemont novinarima u Bruxellesu.

Katalonski čelnik koji zagovara neovisnost te španjolske pokrajine, dodao je kako ne isključuje mogućnost da će se nakon regionalnih izbora 21. prosinca vratiti u zemlju, ali uz određene uvjete.

Rekao je da bi katalonski referendum morao omogućiti nastavak mandata katalonske vlade smijenjene krajem listopada i da bi se španjolska država morala obvezati na poštovanje izbornog rezultata.

U tom slučaju se "trebamo vratiti (...), ali moramo znati odgovor", dodao je Carles Puigdemont.

Španjolski sud je u utorak odbio zatražiti od Belgije izručenje Puigdemonta, kandidata na izborima 21. prosinca, odlučivši radije da će čekati njegov povratak u Španjolsku da ga uhiti. Time se završava postupak koji je prošlog mjeseca pokrenut na belgijskom sudu.

No španjolski vrhovni sud je dao do znanja da sudac koji je donio tu neočekivanu odluku neće povući španjolski uhidbeni nalog za bivšeg katalonskog predsjednika i četvero njegovih ministara. To znači da bi mogli biti uhićeni ako se vrate u Španjolsku.

 

Pročitajte više