Samo se Grčka zadužuje skuplje od Hrvatske

Foto: FAH/Index

BEZ obzira na to što cijena zaduživanja Hrvatske pada, nema mjesta za samohvalu ministra financija Zdravka Marića.

Pokazuje nam to i usporedba cijene hrvatskih obveznica s onima nekadašnjih europskih "bolesnika". Za članice eurozone iz južne Europe, Portugal, Italiju, Irsku, Grčku i Španjolsku, u vrijeme europske dužničke krize bio je skovan pogrdni termin PIIGS.

Kako danas stoje europski bolesnici? Osim Grčke, svi se zadužuju jeftinije od Hrvatske. Kao relevantan podatak za trošak zaduživanja uzeli smo prinos europskih državnih obveznica. Prinos na desetogodišnje obveznice Portugala iznosi 1,89 posto, Italije 1,72 posto, Irske 0,55 posto, Španjolske 1,41 posto, dok je Hrvatska na 2,51 posto. Prinos grčkih obveznica je 4,99 posto. Slovenija ima prinos od 0,70 posto, što znači da se Hrvatska zadužuje triput skuplje nego naši susjedi.

Jeftinije zaduživanje nije posljedica vladinih reformi


Ministar financija hvali se ovih dana refinanciranjem dugova i jeftinijim zaduživanjem koje nije posljedica nekih ozbiljnih vladinih reformi. Osim porezne reforme (širenje nižih stopa PDV-a i niže stope poreza na dohodak i dobit), vlada nije napravila neke značajne rezove u javnim financijama. A da ne brinu o javnim financijama, pokazuju to i milijarde kuna više koje će ići za prava ratnih veterana.



Zato je nižu cijenu zaduživanja bolje vezati uz turizam i poboljšanje standarda stranih gostiju, što opet nije zasluga vlade i ministra Marića nego svjetskog oporavka, baš kao i ulazak u Europsku uniju i izlazak susjednih zemalja iz krize.

Pročitajte više