Papa zamolio muslimane Rohindže za oprost zbog ravnodušnosti cijelog svijeta

Foto: Hina
 
PAPA Franjo izrekao je u petak u Bangladešu prvi put tijekom svojeg posjeta Aziji javno riječ Rohindža, govoreći o pripadnicima muslimanske manjine koji su u velikom broju pobjegli pred nasiljem u Mjanmaru i potražili utočište u toj zemlji.
 
"Prisustvo Boga danas se također zove Rohindža", rekao je papa u improviziranoj izjavi nakon sastanka sa 16 izbjeglica dovedenih u Dhaku iz izbjegličkog kampa kod granice s Mjanmarom.
 
"U ime svih, onih koji vas progone i nanose vam bol, tražim vaš oprost"
 
"Vaša tragedija je vrlo teška, vrlo velika. Dajemo vam mjesto u našim srcima. U ime svih, onih koji vas progone, nanose vam bol, a osobito zbog ravnodušnosti cijelog svijeta, tražim vaš oprost. Oprostite nam", poručio je papa.
 
"Mnogi od vas su mi pričali o velikom srcu Bangladeša, koji vam je ponudio utočište. Obraćam se vašim velikim srcima da nam udijelite oprost koji tražimo", rekao je papa skupini Rohindža s kojima se sastao.
 
Više od 625 000 Rohindža pobjeglo je od kraja kolovoza u Bangladeš pred progonom mjanmarske vojske, navodno potaknutim napadima muslimanskih militanata na snage sigurnosti.
 
U Mjanmaru nije smio izgovoriti riječ Rohindža
 
Budistička većina u Mjanmaru smatra Rohindže ilegalnim imigrantima.
 
Papa je sa zabrinutošću saslušao svjedočanstva izbjeglica, 12 muškaraca, dvije žene i dvije djevojčice, o onome što su doživjeli.
 
Papa tijekom posjeta Mjanmaru nije upotrijebio riječ Rohindža. Njegovi savjetnici upozorili su ga da ih ne spominje izravno kako ne bi izazvao diplomatski incident i okrenuo mjanmarsku vojsku i vladu protiv manjinskih kršćana.
 
Mjesna Crkva u Mjanmaru je pozvala papu da izrijekom ne spominje Rohindže, što je zabranjeno u toj budističkoj zemlji, nego da radije govori o muslimanima iz "države Rahina", što je neutralan izraz koji je papa ranije upotrijebio.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Rohindže, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Rohindže. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više