HDZ zbog Praljka proganja Mesića, jesu li zaboravili da mu je šef ureda bio Plenkovićev ministar?

Foto: FAH

MEDIJI su danas dobili priopćenje Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-e (to se doista tako zove!) o samoubojstvu Slobodana Praljka, u kojemu se osuđuju “neosnovane i skandalozne izjave u reakcijama na ovu presudu od strane političara, posebice bivše hrvatske ministrice i današnje saborske zastupnice Vesne Pusić, saborskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha, kao i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji nastavljaju s blaćenjem hrvatske države i njenih građana”.

Jedan od potpisnika priopćenja je saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, ujedno i predsjednik HVIDR-e, a u njemu se još traži od DORH-a “žurno utvrđivanje odgovornosti onih političara, posebice bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i predstavnika raznih građanskih udruga koji su svojim postupcima i lažnim svjedočenjima doveli do ovakvih strašnih posljedica”. Ima tu još standardnih fraza o dignitetu Domovinskog rata, no za našu je priču najvažniji poziv da se krene u istragu bivšeg predsjednika Mesića.

Optužbama na Mesićev račun pridružio se i HDZ-ov doajen Vladimir Šeks, u međuvremenu i dokazani doušnik Udbe, te čovjek koji je Andreja Plenkovića doveo na čelo stranke. Šeks je u Osijeku predstavio svoju novu knjigu te je izjavio i sljedeće: "Ova knjiga je obrana hrvatske državne politike '90-ih godina i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački pothvat, da je Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, koja je bila štit obrane hrvatskog naroda. Ova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama, u prvom redu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način je odgovoran i za smrt generala Praljka."

Desnica Mesiću zamjera što Tuđmana nije zaštitio od Tuđmanovih riječi i djela

Riječ je o uobičajenoj opsesiji hrvatske nacionalističke desnice i dijela HDZ-a, koji Mesića već godinama optužuju da je “dilao transkripte”, odnosno ono što je Franjo Tuđman sam dao snimiti pa transkribirati i učinio dostupnim javnosti i haškim istražiteljima, inače posve u skladu s hrvatskim zakonima. HDZ-ovac Đakić i brojni drugi Mesiću zapravo zamjeraju što Tuđmana nije zaštitio od Tuđmanovih riječi i djela te ga zbog toga optužuju kao izdajnika.



Zato vrijedi podsjetiti da je od veljače 2004. do sredine 2005. Davor Božinović bio Mesićev predstojnik ureda na Pantovčaku, nakon čega je poslan u Bruxelles u svojstvu šefa Misije RH pri NATO, jer je Hrvatska te jeseni započinjala pregovore tom vojnom savezu.

Zašto je Đakić glasao u saboru za Božinovića?

Dakle, dok je Mesić - kako ga optužuju neki istaknuti HDZ-ovci - “dilao transkripte” i dok je radio ono što danas Đakić smatra da je dovelo do “strašnih posljedica”, te zbog toga traži “žurno utvrđivanje odgovornosti” od strane DORH-a, aktualni ministar unutarnjih poslova i bliski suradnik premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića bio je tom istom Mesiću predstojnik ureda. Teško je povjerovati da jedan tako blizak Mesićev suradnik nije imao saznanja o postupcima tadašnjeg predsjednika RH koje sada HDZ-ovac Đakić želi kriminalizirati, pa bi bilo logično da se DORH pozabavi i žurnim utvrđivanjem odgovornosti HDZ-ova potpredsjednika vlade Davora Božinovića.


Uostalom, Božinović je Plenkovićev ministar policije i zahvaljujući zastupničkoj podršci Josipa Đakića on ima priliku svoju dosljednost demonstrirati i tako što će uskratiti podršku Božinoviću jer je kao Mesićev predstojnik ureda sudjelovao u procesima koji su doveli do “strašnih posljedica”. Nadalje, zašto Šeks kao consigliere Andreja Plenkovića nije inzistirao da bivši Mesićev predstojnik ureda Božinović ne postane potpredsjednik HDZ-ove vlade?

Teško je povjerovati nakon toliko godina da ukazivanje na licemjerje HDZ-a može natjerati njihove podržavatelje na razmišljanje, no ovaj je primjer ipak trebalo zabilježiti.



Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodan Praljak instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slobodan Praljak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više