Smrt Slobodana Praljka glavna je vijest u srpskim medijima, evo što pišu

Screenshot: Blic, Kurir

SMRT haaškog optuženika Slobodana Praljka nakon ispijenog otrova tijekom izricanja presude za ratne zločine u sudnici Haaškog tribunala prijelomna je vijest u svim beogradskim elektroničkim medijima i na internetskim stranicama tiska, ali do kasnih popodnevnih sati još nema službenih reakcija na današnje izricanje presude u Den Haagu.

Vijest o smrti bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka u haaškoj bolnici, televizijske i radio postaje te portali dnevnog tiska u Beogradu objavljuju pozivajući se na izvješća hrvatskih medija, naglašavajući kako "zasad nema službene potvrde, niti bilo kakve službene informacije" iz Haaškog tribunala.

Pojedini mediji prenijeli su i tvrdnje sarajevske agencije Fena da je Praljak "živ i u stabilnom stanju".

Na beogradskim portalima objavljena je i reakcija nekadašnje glasnogovornice ICTY-a Florence Hartmann, koja tvrdi kako slučaj Praljak nije ni prvi ni usamljeni problem Tribunala jer je, navodno, i Slobodan Milošević tijekom boravka u haaškom pritvoru pio "nedopuštenu supstanciju".

Hartmann kaže kako je "šokirana današnjim događajima u sudnici" kada je nakon pročitane presude Praljak u sudnici popio tekućinu iz bočice ustvrdivši da je popio otrov.

"Sada se vidi da je bio opravdan strah žrtava koje su se bojale da bi i Ratko Mladić mogao napraviti slično ili se zbog nekih sličnih razloga ne pojaviti na suđenju. Šokirana sam zato što je unošenje bilo čega bilo strogo zabranjeno", citiraju beogradski mediji izjavu Hartmann, koja kaže kako to nije prvi put da se Tribunal suočio s takvim problemom.

"Prvi put je to bilo, doduše iza zatvorenih vrata, ali Slobodan Milošević je uzimao protulijek koji je poništavao djelovanje lijekova za visoki tlak", rekla je Hartman ustvrdivši da je to u izvješćima "vrlo opširno opisano".

U beogradskim se medijima istodobno naglašava da su u slučaju Prlić i ostali potvrđene prvostupanjske presude te da je Žalbeno vijeće ICTY potvrdilo ocjenu o postojanju hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata (UZP), čiji je cilj bilo etničko čišćenje dijelova BiH, a na čijem je čelu bio nekadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman.

Pisali i o Tuđmanu

Beogradski mediji podsjećaju i da je prvostupanjskom presudom raspravno vijeće ICTY-a istaknulo postojanje UZP-a koje je "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe s ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

"Haški sud: Franjo Tuđman predvodio udruženi zločinački poduhvat; Praljak izvršio samoubojstvo pošto je popio otrov u sudnici", objavila je Radio-televizija Srbije (RTS) na svojoj internetskoj stranici.

"Prvostupanjskom presudom je utvrđeno da su visoki dužnosnici Hrvatske - predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko bili sudionici UZP-a s ciljem eliminacije bosanskih muslimana na tom području", piše Politika na svojoj internetskoj stranici.

Listi citira suca Carmela Agiusa kako je "odbijen i navod da je UZP postojao samo tamo gdje su se vodile borbe" te njegovu konstataciju kako se "kršenje Ženevske konvencije može primijeniti na cijelom području Bosne i Hercegovine".

>> Vojislav Šešelj komentirao Praljkovo samoubojstvo: "Ovo je junački čin"

Beogradski mediji prenose i izvješća iz BiH kako su, u iščekivanju izricanja presude, u Mostaru jutros osvanuli plakati s porukama: "Ima Veleža, ima Starog Mosta, nestale su ustaše k'o i Herceg Bosna" kao i plakati i poruke u prilog šestorke: "Oni dolaze – Freedom (sloboda)".

Do kasnih popodnevnih sati nitko od srbijanskih dužnosnika nije se očitovao o potvrđenim presudama u slučaju Prlić i ostali, a beogradski mediji prenose prve izjave dužnosnika obaju bosanskohercegovačkih entiteta.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodan Praljak instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slobodan Praljak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više