Mađarski medij o sastanku Plenkovića i Orbana: "Ako Ina ode Rusima, Tito će se okrenuti u grobu"

Foto: FAH, screenshot Index.hu

MAĐARSKI portal Index.hu objavio je analizu sastanka mađarskog predsjednika Viktora Orbana i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pod naslovom "Tito se okreće u grobu".

Premijeri Mađarske i Hrvatske, navodi se u tekstu, potvrdili su ono što smo već znali: obje države žele riješiti nesretnu situaciju Ina-MOL. Nažalost, stvarna pitanja, kao što su kupovna cijena i način hrvatskog financiranja, još su daleko od rješenja.

"Mađarska je spremna napraviti fer dogovor. Imamo odlične odnose između dviju vlada i ne želimo ih trovati pitanjima poput MOL-a i Ine", izjavio je Orban. 

Portal Index podsjeća da je u prosincu prošle godine hrvatski premijer Andrej Plenković najavio da će hrvatska država otkupiti MOL od Ine. Ističe se komunikacijski kontekst te najave: tog dana u Ženevi, Hrvati su izgubili međunarodnu arbitražu s MOL-om.

Hrvatska je imala brojne, ali neozbiljne ideje

"Značajni koraci od tada nisu napravljeni, hrvatska strana imala je brojne ideja čime bi financirala otkup (naknada štete za postrojenja u Siriji, prodaja državne elektroprivrede, razdvajanje Ininog poslovanja istraživanja od rafinerija), ali svi su se pokazali posve neozbiljni", piše mađarski medij.

Prije mjesec dana Hrvatska je raspisala natječaj za međunarodnog savjetnika koji bi im trebao pomoći u otkupu mađarskog dijela. S mađarske strane, Orban i Szijjarto su već izjavljivali da bi prodali svoj udio, ali je važno da im se nadoknadi novac za dosadašnja ulaganja u Inu.

Obje strane žele da Hrvatska preuzme Inu, no ključno je pitanje kako to provesti. Procjene mađarskih i hrvatskih savjetnika sigurno će biti različite, a osim što na vrijednost kompanije uvelike utječe stanje u Hrvatskoj, jedan od pregovarača definira uvjete rada tvrtke.

Tito je uvijek bio spreman "ukrstiti šake" s Rusima

"Teško da će pregovori oko cijene brzo završiti. Jer, nažalost, vrijednost Ine, barem što se tiče rafinerija, propada. MOL će ugasiti slabiju rafineriju, Sisak, što država ne želi dozvoliti, tako da i dalje postoji na papiru, ali jednostavno ne radi," piše Index.hu.

I za kraj, podsjećaju da su hrvatski mediji objavili kako bi Inu mogao kupiti Igor Sečin, odnosno Rosnjeft, Putinova tvrtka od povjerenja.

"Ovo bi bilo vrlo loše rješenje za hrvatsku stranu, a time bi cijela nekadašnja jugoslavenska industrija nafte i plina mogla prijeći u ruke u Rusima. Josip Broz Tito, koji je uvijek bio spreman  'ukrstiti šake' s Rusima, okrenuo bi se u grobu", zaključuje se u analizi.

Pročitajte više