U europskim zemljama raste broj zaraženih HIV-om, virus često otkriju tek kad je prekasno

Ilustracija: 123rf

POLOVINA svih Europljana kojima je dijagnosticiran HIV o zarazi virusom dozna tek u odmakloj fazi bolesti, objavili su Europski centar za kontrolu i sprečavanje bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija. 

Dijagnozu virusa u zemljama EU-a tijekom 2016. dobilo je više od 29 tisuća testiranih, što je lagani porast u odnosu na prethodnu godinu, izvijestili su ECDC i WHO.

Direktorica ECDC-a Andrea Ammon je pojasnila da između zaraze virusom i postavljanja dijagnoze prosječno prođu tri godine, dodajući da to znači kako su pacijentove prognoze mnogo lošije nego što bi bile da se za zarazu doznalo ranije. 

Virus je teško kontrolirati kad se kasno otkrije

Usto je virus mnogo teže kontrolirati, a i veća je vjerojatnost da ga je zaraženi, ne znajući, prenio na druge osobe.

"Europa mora učiniti mnogo više u borbi protiv HIV-a", upozorila je Ammon. 

Ove je godine virusom koji uzrokuje AIDS u 53 zemlje šire europske regije HIV-om zaraženo oko 160 tisuća ljudi. Osamdeset posto zaraženih je iz zemalja istočne Europe, a najviše ih je evidentirano u Ukrajini.

Ondje je na 100 tisuća stanovnika zaraženo 33,7 osoba, a najmanje slučajeva zaraze zabilježeno je u Latviji - na 100 tisuća osoba zaraženo ih je prosječno 18,5. 

U Njemačkoj tri tisuće zaraženih samo u 2016.

Prema podacima Instituta Robert Koch u Njemačkoj je 2016. HIV-om zaraženo 3000 osoba, a od posljedica AIDS-a ih je umrlo 460. 

"Riječ je o najvećem broju evidentiranih slučajeva u samo godinu dana. Ako se ovakav trend nastavi nećemo uspjeti postići cilj - iskorijeniti epidemiju HIV-a do 2030. godine", rekla je direktorica regionalnog europskog ogranka WHO-a, Zsuzsanna Jakab. 

"Rano dijagnosticiranje bolesti vrlo je važno kod HIV-a jer oboljelima odmah omogućuje početak liječenja koktelom lijekova protiv AIDS-a, povećavajući im i izglede za dulji i zdraviji život", kazala je. 

Potrebno razviti samotestiranje

U izvješću stoji da je potrebno razviti nove strategije u proširenju testiranja na HIV, uključujući i samotestiranje.

Prema podacima ECDC-a objavljenima ranije tijekom godine, pokazalo se da šestinu novozaraženih HIV-om u Europi čine osobe starije od 50 godina.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz HIV, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: HIV.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više