U Španjolskoj se ponovo pojavilo kravlje ludilo

Ilustracija: Getty
 
ŠPANJOLSKA je zabilježila slučaj ''bolesti kravljeg ludila" na sjeverozapadu zemlje, objavila je jučer Svjetska organizacija za zdravlje životinja OIE.
 
Slučaj goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) zabilježen je u španjolskoj pokrajini Salamanci, a krava kod koje je utvrđena uništena je, izvijestilo je španjolsko Ministarstvo poljoprivrede.
 
Atipični soj bolesti otkriven je 10. studenoga prilikom rutinskog pregleda, izvijestili su iz OIE-a, dodajući da je izvor zaraze "nepoznat ili ga nije moguće pouzdano utvrditi".
 
Slučaj BSE-a otkriven je u istoj regiji i u ožujku, napominju iz međunarodne organizacije.
 
Od 1996. u Španjolskoj od bolesti umrlo najmanje pet ljudi
 
Otkriće BSE-a među kravama u Britaniji potaknulo je 1996. godine Europsku uniju da na globalnoj razini uvede embargo na britansku govedinu i proizvode od goveđeg mesa nakon što je utvrđeno da se bolest može prenijeti i na ljude u obliku Creutzfeldt-Jakobove bolesti.
 
U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji navode da su od listopada 1996. do ožujka 2011. godine zabilježena 224 slučaja Creutzfeldt-Jakobove bolesti, i to uglavnom u Velikoj Britaniji.
 
Od izbijanja epidemije 1996. godine u Španjolskoj je od te bolesti umrlo najmanje pet ljudi, navodi AFP.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kravlje ludilo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: kravlje ludilo.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
 

Pročitajte više