Butković najavio velike reforme u cestovnom sektoru

Foto: Hina

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ustvrdio je na savjetovanju o prometnoj  politici, da je Vlada nizom poteza pripremila restrukturiranje cestovnog sektora u smjeru njegove održivosti.

Butković je istaknuo da je dug cestovnog sektora od 5,2 milijarde eura Vladi suzio mogućnost pokretanja novih projekata, uz napomenu kako bez velikih infrastrukturnih projekata nema ni posla za građevinare.

Velike reforme

Stoga smo krenuli u poslovno i financijsko restrukturiranje i pripremili velike reforme, rekao je Butković, spomenuvši pritom spajanje tvrtki, smanjenje operativnih troškova i sezonsko povećanje cestarina te izdanje obveznice od 1,25 milijardi eura, kojom je refinanciran veći dio nepovoljnih kredita, uz uštedu oko 15 milijuna kuna godišnje.

Izvijestio je i da se traži rješenje za daljnje refinanciranje dugova cestovnog sektora kako bi bio održiv i stabilan, a hrvatske autoceste i cijeli cestarski sektor ostao u rukama hrvatske države i građana.

Govoreći o velikim investicijama, Butković je rekao da je Pelješki most investicija broj jedan, projekt svih projekata, koji spaja hrvatske teritorije.

"Ove godine uspjeli smo potpisati ugovor o 85 posto bespovratnih sredstava, a ovih dana očekujemo da ćemo s Upravom Hrvatskih cesta donijeti odluku o izvođaču", rekao je ministar.

Nastavljaju se i drugi projekti


Kazao je da se nastavljaju i drugi projekti, kao što su koridor 5C, izgradnja spojne ceste od zapadnog dijela riječke luke do gradske obilaznice te važna spojnica Split-Omiš. Dodao je da će se raditi i na obilaznicama i na sanacijama opasnih mjesta, za što su također predviđena europska sredstva.

Butković je naglasio da je ove godine u prometnom sektoru potpisano 16 ugovora, uskoro i sedamnaesti, s kojima je ugovoreno ukupno 8 milijardi kuna bespovratnih EU sredstava te da je iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) osigurano još oko 450 milijuna eura.

Savjetovanje o prometnoj politici organiziralo je Hrvatsko društvo za ceste Via Vita. Na savjetovanju se razmatraju aktualne teme iz prometnog sektora, operativni planovi za narednu godinu, koncept i strategija prometnog razvoja, korištenje fondova EU u cestovnom sektoru i druge teme.

Pročitajte više