Poljoprivredni proizvodi poskupili za više od četiri posto

Foto: Pixsell/Damir Špehar

PROSJEČNE cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem su tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle za 4,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 4,2, a stoke, peradi i stočnih proizvoda za 4,1 posto.

Na rast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su cijene proizvoda u skupinama žitarica, industrijskog bilja, krmnog bilja i voća, dok cijene proizvoda u ostalim skupinama uglavnom bilježe blaži pad cijena. 

Tako su, primjerice, cijene žitarica povećane 14 posto, industrijskog bilja 8,5 posto, krmnog bilja 3,6 posto, a voća za 0,5 posto.

Pad cijena zabilježen kod povrća

Pad cijena zabilježen je, pak, kod povrća, za 2,2 posto, vina za 6,3 posto, a maslinovog ulja za 2,4 posto.

Na rast cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda utjecale su cijene stoke i peradi kao i cijene stočnih proizvoda. Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem lani najviše su porasle cijene mlijeka, za 7,9 posto, cijene svinja, za 5,4 posto, i cijene goveda, za 1,8 posto. Porasle su i cijene konzumnih jaja, za 3,2 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u trećem tromjesečju u usporedbi s istim lanjskim kvartalom porasle su za 1,1 posto, na što je najviše utjecao rast cijena energije i maziva.

Cijene energije i maziva su porasle za 5,2 posto, a povećane su i cijene sadnog materijala, za jedan posto, stočne hrane, za tri posto, te veterinarskih usluga za 1,8 posto. Cijene gnojiva su pak pale za 3,7 posto.

U 2017. očekuje se rast cijena veći od 4,5 posto

Prema izvješću DZS-a, očekuje se da će cijene poljoprivrednih proizvoda u cijeloj ovoj godini porasti za 4,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

DZS objašnjava da je procjena indeksa cijena u poljoprivredi za 2017. izračunana na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad-prosinac.

Tako se očekuje da će cijene biljnih proizvoda porasti 4,8 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda za 4,3 posto.

Najveći rast cijena zabilježen kod voća

Najveći rast cijena kod biljnih proizvoda očekuje se kod voća, za 29,3 posto. Cijene žitarica porast će 7,9 posto, cijene industrijskog bilja 10,4 posto, a povrća 3,7 posto.

Pad cijena među biljnim proizvodima očekuje se kod krumpira (uključujući sjemenski) za 3,2 posto, cvijeća i sadnica za 1,2 posto, vina za 4 posto te maslinovog ulja za 8,6 posto.

Kod stoke i stočnih proizvoda tijekom 2017. rast će cijene proizvoda koji imaju značajniji udio u stočarstvu - svinje, goveda. Tako se očekuje da cijene svinja porastu 10,7 posto, a goveda 1,8 posto.

Očekuje se pad cijena mlijeka

Istodobno se očekuje pad cijena mlijeka za 10,5 posto, konzumnih jaja za 2,4 posto itd.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se blagi pad cijena u odnosu na prošlu godinu.

Najveći pad cijena se očekuje kod gnojiva, za 11,7 posto, te stočne hrane, za 4,1 posto. 

Cijene sjemena i sadnog materijala će porasti 1,1 posto, veterinarskih usluga 2,9 posto i energije i maziva 10 posto.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Državni zavod za statistiku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Državni zavod za statistiku.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više