INDEX OTKRIVA Nestalo je 56 sekundi Sanaderove snimke iz Marcellina

Foto: Index/YouTube

ARBITRAŽNI sud u sporu između Republike Hrvatske i  MOL-a povjerovao je mađarskoj strani da nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader nije imao pošteno suđenje i da je manipulirano jednim od ključnih dokaza u procesu protiv njega. Riječ je o čuvenoj snimci iz restorana Marcellino za koju je optužba tvrdila da dokazuje da na njoj Ivo Sanader traži mito od Zsolta Hernadija.

>> EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran


>> Hrvatska postaje zemlja u koju će ulagati samo mafija


>> Pročitajte cijelu presudu koja otkriva kako je izgubljena Ina

Međutim, britanski vještak Robert Quick - angažirao ga je MOL - zaključio je da je snimkom iz Marcellina manipulirano, odnosno da je kraćena ili premontirana. Štoviše, arbitražni sud je u svojim zaključcima ostavio mjesta sumnji da je riječ o namještaljci kojom se pokušalo pokopati Sanadera. Povjerovali su vještakovom nalazu da je snimka iz restorana kraćena čak devet puta. Nedostaje, zaključio je vještak, od dvije do 11 sekundi snimke u nekoliko navrata.



Index je na uvid dobio mišljenje engleskog vještaka iz kojeg je vidljivo da sa snimke nedostaje najmanje 55 sekundi. No, ni to nije najgore. Britanski vještak zaključio je da je snimkom manipulirano, da je kraćena i da iz nje nedostaju dijelovi. Ni na samom suđenju u Zagrebu nije bilo jasno kako je moguće da je snimka nadzornih kamera toliko kratka, ali odvjetnici nisu posumnjali u montažu. 

Ručak od četiri minute

''Dao je dokaze da je snimka krivotvorena. MOL-ov zaključak je da je snimka mijenjana tako da bi podržavala Ježićevo svjedočenje o tome da se našao sa Sanaderom i Hernadijem 19. listopada 2009. u Marcellinu'' stoji u arbitražnoj presudi u kojoj se povjerovalo vještakovu nalazu. Snimka koja je uvrštena u spis protiv Sanadera traje samo četiri minute, dok je ručak nekadašnjeg šefa HDZ-a i prvog čovjeka MOL-a morao trajati daleko dulje.

Pojeli za četvoricu

Prema dokazima izvedenima na sudu njih su dvojica za ručak pojeli tri juhe minestrone i juhu od maslina te uz to dva mesna obroka. Doduše popili su samo jednu bocu vina koja je koštala 4200 kuna, ali netko je uz to popio još i jednu Coca-Colu, koja nikako ne pristaje uz takav obrok. Baš kao ni naplaćena im mineralna voda. Štoviše, postava stola naplaćena im je za četiri osobe. Dakle, još je netko osim njih dvojice, nešto manjeg apetita, morao biti u restoranu. Na samoj snimci se ne vidi što su Sanader i Hernadi jeli. Vidi se samo izmjena notesa. Državno odvjetništvo tvrdi da je na papiru zapisan iznos mita koji je Sanader tražio, Hernadi je pred arbitražnim sudom ustvrdio da je Sanaderu zapisao telefonski broj treće osobe.

Čerhak nije uspio objasniti tko je brisao snimku

Nekadašnji vlasnik Marcellina, Mario Čerhak, ni na suđenju nije uspio suvislo objasniti što se događalo sa snimkom. Na suđenju je priznao da je izbrisao nekoliko snimki na kojima se nalazio Sanader, a ova je kraćena nekako ostala u memoriji njegovih nadzornih kamera.

"Jeste li vi brisali ili DORH?", pitao je Sanaderov odvjetnik vlasnika restorana začuđen što na snimci nema Roberta Ježića.

"Evo vi meni recite tko je brisao", odgovorio je iznervirani Čerhak.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Inu i Mol, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ina Mol.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje. 

Pročitajte više