Što se sinoć dogodilo na Tuđmanu? Ovu ženu nisu pustili u avion, oglasili se iz Croatia Airlinesa

Foto: JRS Croatia

ISUSOVAČKA služba za izbjeglice (JRS) upozorila je da je Croatia Airlines sinoć neprimjereno postupila prema donedavnoj tražiteljici azila Rosario R.L. koju, kako tvrdi, s valjanom putnom ispravom i jednosmjernom kartom nije pustila na avion za Frankfurt i dalje za domovinu Ekvador, dok aviokompanija tvrdi da je putnici ukrcaj uskraćen jer nije imala valjani putni dokument.


JRS ističe da je gđa Rosario R.L., u pratnji dvije njihove djelatnice, čekala u srijedu ukrcaj u avion s ciljem dobrovoljnog povratka u svoju domovinu, ali joj djelatnici Croatia Airlinesa to nisu dopustili.

Početna argumentacija Croatia Airlinesa temeljila se na stavu kako ne posjeduje odgovarajuću putnu ispravu, što je potpuno netočno jer je putnu ispravu izdalo Veleposlanstvo Ekvadora u Mađarskoj koje je nadležno i za Hrvatsku, priopćio je JRS, navodeći da im je tu činjenicu potvrdilo i Veleposlanstvo Republike Ekvador u Njemačkoj.

''Veleposlanstvo nam je naglasilo kako je putna isprava koju gđa Rosario posjeduje jedina važeća i dovoljna isprava koju diplomatska misija izdaje svojim državljanima isključivo radi povratka u zemlju podrijetla'', kaže Isusovačka služba za izbjeglice, navodeći da se tzv. Emergency passport/putna isprava izdaje u slučaju gubitka ili krađe dokumenta, što je gđa Rosario doživjela i za što ima potvrdu hrvatske policije prevedenu na engleski jezik.

JRS također naglašava da su nadležna tijela za obavljanje granične kontrole Republike Hrvatske, odnosno djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, potvrdili da gđa Rosario ima važeću putnu ispravu s kojom može otputovati svome domu.

''Nadalje, svoj čin Croatia Airlines pokušala je opravdati argumentacijom o navodnim dodatnim financijskim troškovima koje će potencijalno morati pokrivati. Na to su djelatnice Isusovačke službe za izbjeglice izrazile spremnost da njihova organizacija službeno preuzme bilo kakve eventualne troškove'', priopćila je JRS u kojoj zaključuju da se Croatia Airlines postavlja nadležnom za procjenu valjanosti putnih isprava koja izdaje druga suverena država.

JRS ukazuje i na to da se aviokompanija odbila pismeno očitovati o razlozima zbog kojih nisu putnicu pustili na let, što je tražila pravnica Isusovačke službe za izbjeglice.

''Iz tog razloga otvoreno postavljamo pitanje zašto se u ovome slučaju Croatia Airlines pozvala na svoje tzv. diskrecijsko pravo da odbije primiti na let gđu Rosario i zašto ne priznaje dokumente druge suverene države? Kako ne vidimo za to bilo kakve valjane razloge, moramo ukazati na moguću prisutnost diskriminacije te ćemo se obratiti nadležnim institucijama za rješavanje ovog slučaja'', priopćila je Isusovačka služba za izbjeglice.

Croatia Airlines: Nije imala valjani putni dokument

Croatia Airlines priopćila je pak da je sinoć uskraćen ukrcaj putnici koja je u MZL Zagreb stigla s emergency putovnicom države Ekvador, odnosno zamjenskim dokumentom koji se izdaje u slučaju izgubljene ili ukradene putovnice, a koji za putovanje iz Hrvatske u Njemačku ne predstavlja valjani putni dokument.

Uvidom u vizni režim Republike Njemačke utvrđeno je da putnik, koji je inače ekvadorski državljanin i tražitelj međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, s navedenim dokumentom ne ostvaruje uvjete tranzita preko Frankfurta, odnosno da je za tranzitno putovanje iz non-Schengen države u državu potpisnicu Schengenskog sporazuma nužna tranzitna viza, priopćila je Croatia Airlines.

Za slučaj da je bila prevezla tu putnicu u Frankfurt na temelju emergency putovnice, Croatia Airlines navodi da bi ona dobila status neprihvatljivog putnika (inadmissible passenger), zbog čega bi avioprijevoznik dobio financijsku kaznu i obvezu da tog putnika vrati u Hrvatsku o svom trošku.

Croatia Airlines navodi također da nije dobila nikakva jamstva da putnica neće tražiti azil u Njemačkoj, a kada bi se to eventualno dogodilo tada bi avioprijevoznik bio izložen financijskoj kazni većoj od 10 tisuća eura.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz aerodrom franjo tuđman, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: aerodrom franjo tuđman.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više