HDZ-ovac koji je dobio oko 400.000 kn otpremnina opet direktor: "Uzeo sam sve što sam mogao"

Foto: Slavko Midzor/Nikola Cutuk/Pixsell

SISAČKI HDZ-ovac Željko Krapljan, kojeg se spominjalo u aferama vezanim za HAC, već dugi niz godina nalazi se na visokim funkcijama u državnim i gradskim tvrtkama s iznadprosječnom plaćom. Prije desetak dana postavljen je na novu funkciju - postao je direktor Via Tela, sestrinske tvrtke Hrvatskih cesta.


Ovo nije prvi put da se Krapljan nalazi na direktorskoj funkciji jer je do sad istu obnašao i u Hrvatskim autocestama, Tržnicama Sisak te Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije.

Uz sve to je bio i saborski zastupnik u nepuna dva mandata te je radio i po ministarstvima (MUP-u i MORH-u). Gotovo svaki put nakon prestanka rada na tim poslovima odlazio bi s pozamašnom svotom novca, što nam je sam otkrio u današnjem razgovoru. Nakon prestanka rada na svim tim pozicijama ukupno je otišao s 367.000 kuna. Nešto od toga su, kaže, otpremnine, a nešto naknade.

Prvo bio u MUP-u pa u MORH-u

"Radio sam u MUP-u od 1990. do 1996. godine, a potom sam prešao u MORH gdje sam radio do 2000. godine. U policiji i vojsci sam bio s činom djelatnog brigadira. Nakon odlaska iz MORH-a dobio sam otpremninu od 68.000 kuna. U vojsci sam teže ranjen i žao mi je kad vidim da se piše loše o meni", rekao nam je odmah na početku razgovora Krapljan.

Potom, kako nam kaže, 2000. godine odlazi u sabor gdje sve do 2005. godine obnaša funkciju saborskog zastupnika. Kaže kako još nema dovoljno godina da aktivira saborsku mirovinu, no dodaje i kako je ne želi aktivirati jer želi raditi i, kako kaže, "osjeća se zdravim i sposobnim za rad".


"Od 2005. do 2007. radim kao zamjenik direktora održavanja u HAC-u pa 2007. postajem direktor naplate cestarine. Potom od 2008. do 2012. postajem zamjenik direktora sektora za održavanje u HAC-u. Od tamo sam otišao 2012. godine sporazumnim raskidom radnog odnosa. Mogao sam ostati kao i svi drugi, no te 2012. sam otišao bez ikakve otpremnine.

Međutim, kad sam 2007. imenovan kao direktor, ugovorom je bilo određeno, ako se on raskine prije roka, da imam pravo na šest plaća i da se mogu vratiti na radno mjesto na kojem sam bio. Plaća mi je na tom mjestu bila oko 14.000 kuna", rekao nam je Krapljan.

Nakon premještaja s direktorske pozicije na funkciju zamjenika direktora dobio 84.000 kuna

Iz toga proizlazi da je u HAC-u dobio 84.000 kuna odštete nakon što je s direktorske pozicije iz jednog sektora premješten na funkciju zamjenika direktora u drugi sektor.

Nakon odlaska iz HAC-a zapošljava se, kaže, u Tržnicama Sisak i to na mjestu direktora te tvrtke na čijem čelu je bio godinu dana.

"Kad je Kristina Ikić Baniček 2013. postala sisačka gradonačelnica, tad je smijenila sve direktore i pročelnike pa tako i mene. Nakon otkaza sam imao pravo na isplatu šest plaća, a jedna mi je iznosila oko 12.000 kuna. Znači, ukupno sam dobio 72.000 kuna. S tim sam živio dvije godine koliko sam bio nezaposlen", rekao nam je Krapljan.


Od 2013. do 2015. bio je nezaposlen da bi se potom 2015. zaposlio u Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije (SIMORA).

"Tamo sam radio do 2016. kao glavni savjetnik za jedinice lokalne samouprave, pa potom kao stručni suradnik za građevinske projekte i projekte energetske učinkovitosti. Zatim je župan Ivo Žinić 2016. ukinuo to radno mjesto i ostao sam bez posla. Tužio sam tvrtku i sud je 2. studenoga ove godine donio odluku da je otkaz bio nezakonit. Potom su se moji odvjetnici nagodili s tom tvrtkom da mi trebaju isplatiti plaće i doprinose za 13 mjeseci. Plaća mi je bila 11.000 kuna i oni imaju rok od 30 dana da mi sve isplate, a ako to ne budu učinili, opet ću ih tužiti. Tu nije riječ o otpremnini već o tome što su mi dužni zbog nezakonitog otkaza", rekao nam je Krapljan.

Dakle, SIMORA mu duguje 143.000 kuna za plaće te još dodatno za doprinose, što nije znao koliko iznosi.

"Kako sam opet postao direktor - pa javio sam se na natječaj"

Pitali smo ga temeljem čega je zaposlen na novu direktorsku funkciju u državnoj tvrtki Via Tel pa nam je rekao da se javio na javni natječaj.

"Na mjesto direktora tvrtke Via Tel imenovan sam 11. studenog. Bio je raspisan javni natječaj za to mjesto objavljen u Narodnim novinama i ja sam zadovoljio sve uvjete. Nisam se samo na taj natječaj javio, već sam se javio i u Hrvatski centar za razminiranje, pa na natječaj za člana uprave u HAC-u. Gdje sam vidio priliku javio sam se, imam završena dva fakulteta i magisterij te godine iskustva u radu tako da formalno zadovoljavam sve uvjete natječaja na koje sam se javljao.


Što se tiče optužbi da sam u HAC-u dobivao naknade za odvojen život te koristio auto u privatne svrhe, mogu reći da sam uzeo sve što sam mogao, sve po pravilniku tvrtke. Naknada za odvojen život je bila po ondašnjem pravilniku. Dakle, sve na što sam imao pravo sam i uzeo. Ništa nisam uzeo van pravilnika.

A isto tako mogu reći da sam u HAC-u radio i za vrijeme godišnjeg, svaki vikend sam kao zamjenik direktora u 4 ujutro bio na Maloj Kapeli i Sv. Roku dok su drugi spavali. Auto nisam koristio u privatne svrhe, već sam ga imao na raspolaganju 24 sata i koristio sam ga sve u poslovne svrhe. I izmišljotina je da nisam imao GPS jer su sva službena vozila imala GPS i redovno sam se prijavljivao na poslu", objasnio nam je Krapljan.

Stanić protiv njega podnio 2 kaznene prijave

Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata je dva puta podnosio kaznenu prijavu protiv Krapljana, 2010. i 2011. godine zbog sumnje da je u razdoblju od 2002. godine do 2010. svjesno uz pomoć nepoznatih pomagača koji su mu to omogućili oštetio državni proračun, Sisački vodovod d.o.o. i Hrvatske autoceste d.o.o. za više od 790.000 kuna.

Stanić je u razgovoru za Index rekao da DORH nije ništa postupao u vezi toga. Tvrdi kako je 19. listopada 2009. godine podnio prijavu protiv Krapljana Unutarnjoj kontroli HAC-a jer je, kaže, oštetio HAC neprisutnošću na poslu i zlouporabom službenog vozila.


"Unutarnja kontrola je provjerila navode iz prijave koju sam podnio i usput utvrdila cijeli niz nepravilnosti, manipulacija i zlouporaba položaja, čime je HAC-u nanio ogromnu materijalnu štetu. Hrvatske ceste i autoceste su u gubicima i trebaju se otpuštati ljudi, a sad se dovodi Krapljana u sestrinsku tvrtku kao direktor. Ne znam na temelju kojih kvalifikacija", rekao nam je Stanić.

Poslali smo upit HAC-u o provedenoj kontroli nad Krapljanom za vrijeme njegovog rada u HAC-u, na što su nam odgovorili da "sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, kojim su jasno definirane obveze zaštite privatnosti radnika, nisu u mogućnosti odgovoriti na naš upit".

Hrvatske ceste: Magistar Krapljan zadovoljio je sve uvjete iz natječaja

Poslali smo upit i Hrvatskim cestama vezanim za Krapljanovo imenovanje na mjesto direktora njihove sestrinske tvrtke Via Tel.

"Oglas za mjesto direktora je objavljen 01. 09. 2017.god. u Narodnim novinama d.d., Večernjem listu d.d. i na web stranicama Društva Viatel. Natječajem su zatraženi sljedeći uvjeti:

završen najmanje diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij tehničke struke, najmanje deset godina radnog iskustva na poslovima koji zahtijevaju odgovarajući stupanj stručne spreme, od kojih je najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim položajima, radno iskustvo u organiziranju rada i vođenju poslova, iskustvo i poznavanje problematike održavanja cesta, upravljanja rizicima, proračunom i financijama, izradi troškovnika, analiza, kalkulacija i sl. i poznavanje najmanje jednog svjetskog jezika.

Mr.sc. Željko Krapljan zadovoljio je sve uvjete tražene natječajem, te dužnost direktora društva Viatel obnaša od datuma 11.11.2017. godine", stoji u odgovoru Tamare Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

 

Pročitajte više