Ovih deset brojki objasnit će vam što je Mugabe napravio od žitnice Afrike

Foto: Hina
 
PREDSJEDNIK Zimbabvea Robert Mugabe upravo je, nakon krize koja je zahvatila ovu zemlju od vojnog udara 14. studenog, dao ostavku. 
 
 
BBC u svojoj analizi iznosi deset brojki iz kojih se može bolje razumjeti što se točno događa s ovom osiromašenom afričkom zemljom, nekada poznatom kao ''žitnica Afrike'', i kakvo naslijeđe iza sebe ostavlja njegov sad već bivši predsjednik.
 
1 - broj lidera u posljednjih 37 godina
 
Mugabe, koji je vodio pokret za neovisnost Zimbabvea od kolonijalne vladavine Velike Britanije i bjelačke manjine na vlasti, bio je na vlasti od proglašenja neovisnosti 1980. Prvih sedam godina vladao je kao premijer, a 1987. je reformirao vlast Zimbabvea u predsjednički sustav i kao predsjednik vladao sljedećih 30 godina.
 
Dugogodišnja vladavina ovog 93-godišnjeg bivšeg predsjednika bila je obilježena katastrofalnom gospodarskom krizom i brutalnim gušenjem svake oporbe. Iako su se u Zimbabveu redovito održavali formalni izbori, Mugabe i njegova vladajuća stranka održavali su se na vlasti koristeći nasilje i ubojstva kao političku strategiju.
 
231 milijun % - inflacija u srpnju 2008.
 
Gospodarstvo Zimbabvea u izuzetno je lošem stanju još otkako je Mugabe proveo opsežne poljoprivredne reforme 2000., oduzimajući zemlju bjelačkim farmerima i dijeleći je pripadnicima crnačke većine, mahom političkim saveznicima i pristašama. Ova nasilna redistribucija zemlje osobama koje uglavnom nisu imale potrebna znanja, vještine i sredstva za njezinu obradu dovela je do drastičnog pada u poljoprivrednim prinosima. 
 
Centralna banka pokušala je izvući zemlju iz krize tiskanjem novca što je, u kombinaciji s gospodarskim padom, predvidljivo dovelo do nekontrolirane inflacije koja je dosegla vrhunac između 2005. i 2010. Iako svjetska banka nema podatke za 2008. i 2009., podaci Centralne banke Zimbabvea pokazuju da je stopa inflacije u srpnju 2008. iznosila nadrealnih 231 milijun posto. 
 
Kada se u studenom popela na još viših 80 milijardi posto, službenici su odustali od praćenja mjesečne statistike. Centralna banka je morala uvesti novčanice od 100 milijardi zimbabveanskih dolara.
 
Zimbabve je godinu dana kasnije bio prisiljen napustiti vlastitu valutu i prijeći na američki dolar po stopi razmjene od, vjerovali ili ne - 45 trilijuna zimbabveanskih za jedan američki dolar. 
 
16.3 milijardi $ - BDP u 2016.
 
Politička i gospodarska kriza između 2000. i 2008. gotovo je prepolovila BDP Zimbabvea. Prema podacima Svjetske banke, radi se o najvećem smanjenju gospodarstva u vrijeme mira ikad zabilježenom. BDP je lani iznosio 16. 3 milijardi $ - usporedbe radi, BDP Hrvatske, s četiri puta manje stanovnika, iznosi 58.3 milijarde $.
 
Uslijedio je kratak period oporavka od 2009. do 2012., ali posljednjih godina rast je ponovno stagnirao. Gospodarstvo je suočeno s ozbiljnim izazovima, od trgovine do poljoprivrede koja je dodatno ugrožena nizom suša. Mugabe je, kao i dosad i kao i drugi trećesvjetski diktatori u sličnoj situaciji, svu krivnju svaljivao na vanjske neprijatelje, odnosno na zavjeru zapadnih zemalja. Prema njegovim tvrdnjama, riječ je o osveti za njegovu eksproprijaciju bjelačkih farmi.
 
74 % - populacija koja živi na manje od 5.50 $ dnevno
 
Politička i gospodarska kriza rezultirala je, naravno, i dramatičnim porastom siromaštva. Stopa siromaštva se u najtežem razdoblju 2000.-2008. popela na čak 72 %, dok je 25 % populacije zapalo u ekstremno siromaštvo. 
 
Siromaštvo je palo u razdoblju 2009.-2014., ali je u međuvremeno ponovno poraslo. Dok 74 % stanovnika Zimbabvea živi s manje od 5.5 $ dnevno, 47 % ih živi s manje od 3.2 $ dnevno. 
 
Ekstremno siromaštvo odrazilo se i na javno zdravlje: 27 % djece ima smanjeni fizički rast, a 9 % ekstremno smanjeni rast zbog nedovoljne prehrane, prema podacima Demografske i zdravstvene ankete Zimbabvea. Ipak, siromaštvo u Zimbabveu i dalje je niže nego u ostatku subsaharske Afrike - čak 41 % populacije ovog dijela kontinenta živjelo je na manje od 1.9 $ dnevno, prema podacima Svjetske banke.
 
90 % - jedna procjena stope nezaposlenosti
 
Točna stopa nezaposlenosti u Zimbabveu je nepoznata, a procjene izrazito variraju. Tako je prema podacima Svjetske banke i Međunarodne organizacije stopa nezaposlenosti 2016. iznosila 5 %, dok je prema procjeni najvećeg zimbabveanskog sindikata iznosila čak 90 %. Drugi renomirani izvor podataka, CIA World Factbook, navodi kako je nezaposlenost 2009. bila na 95 % te da trenutačni podaci nisu poznati. 
 
Jedan od razloga ovog odudaranja je to što su po definiciji nezaposlenosti Svjetske banke obuhvaćeni samo oni koji ''aktivno traže posao''. No mnogi Zimbabveanci odustali su od traženja posla iako ga trebaju, jer ''vide prilike za zaposlenje kao ograničene ili imaju ograničenu radnu mobilnost ili su pak izloženi diskriminaciji te strukturnim, socijalnim i kulturnim barijerama''.
 
89 % - stopa pismenosti odraslih
 
Zimbabve ipak ima jednu od najviših stopa pismenosti u Africi, 89 % odrasle populacije, zahvaljujući značajnom ulaganju u obrazovanje od stjecanja neovisnosti. Dok je svjetska stopa pismenosti 2016. bila 86 %, u subsaharskoj Africi je daleko manja - samo 64 %.
 
Gotovo svi u dobi 15-49 godina imaju barem djelomično osnovnoškolsko obrazovanje, a njih 70 % ima i barem djelomično srednjoškolsko obrazovanje.
 
13.5 % - postotak HIV-pozitivnih među odraslima
 
Zimbabve ima šestu najvišu stopu zaraženih HIV-om u subsaharskoj Africi - 1.3 milijuna stanovnika bili su HIV-pozitivni 2016. Ipak, zaraza je dosegla vrhunac 1997. i od onda je u stabilnom padu. UN tvrdi da je ovo posljedica uspješne kampanje poticanja na korištenje kondoma i programa sprečavanja prenošenja virusa s majke na dijete, kao i napretka u liječenju bolesti.
 
60 - očekivani životni vijek 
 
Očekivani životni vijek pao je u devedesetima, prvenstveno zahvaljujući epidemiji HIV-a, sa 61.6 godina 1986. na samo 43.1 godina 2003. Od onda je u porastu, ali 2015. je i dalje iznosio samo 60 godina, manje nego osamdesetih.
 
81 - broj pretplata mobitela na 100 stanovnika
 
Mobiteli su glavno sredstvo komunikacije u Zimbabveu, a njihova uporaba je naglo skočila posljednjih desetak godina. Dok velika većina stanovnika ima mobitel, samo 43 % kućanstava posjeduje radio, 37 % televiziju, a samo 10 % računalo.
 
16.7 milijuna - trenutačni broj stanovnika
 
Zimbabve je doživio nagli, ali kratki demografski rast nakon stjecanja neovisnosti, ali taj rast se usporio od 1984. do 2002. zbog manjeg nataliteta i većeg mortaliteta. Posljednjih godina ponovno je u usponu.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više