May: Povećat ćemo ponudu za podmirenje računa Europskoj uniji

Foto: Getty

BRITANIJA će iznijeti prijedloge o tome kako riješiti financijske obveze vezane za Brexit prije summita EU-a idućeg mjeseca i očekuje se da će to biti teški pregovori, izjavio je britanski ministar financija Philip Hammond.

EU je rekao premijerki Theresi May u petak da ima još posla za obaviti kako bi se odblokirali pregovori o Brexitu, ponovivši ranije navedeni rok početkom prosinca da iznese ponudu vezano za financijski dio razdruživanja.

May se s dužnosnicima Unije sastala na marginama summita u Goeteborgu u Švedskoj ne bi li pokušali prevladati zastoj oko dogovora o razdruživanju i dala naslutiti da će povećati ponudu od 20 milijardi eura od prije dva mjeseca.

Iznijet će uskoro svoje prijedloge

No, bez jasnog plana koje financijske obveze London planira pokriti, zaključak sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom je tek to da je potrebno uložiti dodatni napor.

"Iznijet ćemo svoje prijedloge Europskoj uniji na vrijeme za Vijeće", rekao je Hammond za BBC, pritom misleći na sastanak čelnika vlada EU-a 14. i 15. prosinca.

Na zadnjem europskom summitu u listopadu dvadeset sedmorica su napravila iskorak prema Londonu odlučivši pristupiti "internim pripremama" za buduće pregovore o trgovinskom ugovoru s Velikom Britanijom.

Tri teme oko kojih će još pregovarati

No upozorili su da će se toj drugoj fazi pregovora pristupiti tek kada se postigne "znatniji napredak" u vezi s trima glavnim pitanjima u pregovorima o uvjetima razlaza Velike Britanije i EU-a.

Te tri teme su bolno pitanje iznosa računa za Brexit, prava Britanaca koji žive u EU-u i građana EU-a koji žive u Velikoj Britaniji nakon razlaza planiranog krajem ožujka 2019. i posljedica izlaska za Irsku.

Dvadeset sedmorica će na susretu na vrhu sredinom prosinca u Bruxellesu odlučiti hoće li dati odobrenje za početak druge faze pregovora s Londonom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Brexit, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Brexit.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više