JEDAN OD NAJLUĐIH PROGRAMA UFC-a Sve borbe odlučili suci, bivši prvak slavio

Screenshot (UFC)

GOMILA neizvjesnih susreta i svih šest borbi glavnog programa odlučenih sudačkim odlukama. To je epilog UFC Fight Nighta 121, na kojem je Fabricio Werdum savladao Marcina Tyburu, a Bojan Veličković pomalo kontroverzno poražen od Jakea Matthewsa.
 
Fabricio Werdum je do pobjede nad Marcinom Tyburom došao nakon 25 minuta nadmudrivanja dva kompletno potkovana teškaša, no napravio je dovoljno da bi došao do uvjerljive pobjede. Tybura je cijelo vrijeme bio u borbi, bio je blizu, odgovarao je, no dojam kako mu svaku rundu nedostaje malo odlučnosti je bio točan. Iako oba borca nemaju ništa protiv partera, od samog starta je odlučeno kako će se ova dvojica razračunati na nogama. Werdum je tu svakako izgledao sigurniji, a posebno je dobro koristio muay thai tehnike, kad bi se skratila distanca između boraca. Tyburin problem bio je što se većinom kretao unazad, vjerojatno zbog prevelikog respekta prema Werdumovim vještinama. Na taj način je tražio priliku za jedan snažni udarac, umjesto da je tražio kombinacije koje bi mu donijele više bodova.
 
Prema sudačkim karticama bi se reklo da je Werdum dobio svih pet rundi, no dojam same borbe bio je puno neizvjesniji i Werdum je trebao uložiti dosta truda da dođe do pobjede, kao što je 25 minuta morao držati koncentraciju na visokoj razini. Ukratko, prve dvije runde dobio je na račun toga što je bio odlučniji i što je pogodio one udarce koji na sucima ostavljaju bolji dojam, a treću rundu je dobio na račun udaraca nogama, onih na koje rijetko tko ostaje ravnodušan. U četvrtoj rundi je pametno smirio borbu i odradio kontrolu, da bi se u petoj pametno kretao, čime nije dozvoljavao Tyburi da pokrene akciju iz koje bi mogao završiti borbu, a to je tražio, budući da je znao da je u minusu četiri runde. Na kraju zaslužena pobjeda Werduma, no treba čestitati i Tyburi na pet rundi konstantnog kvalitetnog pariranja bivšem prvaku.
 
Sunaslovna borba mogla bi značiti i posljednji UFC nastup za domaću miljenicu, Bec Rawlings, koja je doživjela poraz podijeljenom odlukom od debitantice, koja je prihvatila borbu prije samo dva tjedna, Jessice-Rose Clark. 29-godišnja Clark je iskoristila pruženu priliku i došla je do pobjede u borbi koja nije dobro krenula po nju. Rawlings na početku prve runde dolazi do rušenja i gornje pozicije, no Clark se okreće i ona preuzima kontrolu. Drugu polovicu runde su borkinje na nogama, gdje je svaka ponudila nešto, a tako izgleda i druga runda, sve do trenutka kad Clark napada, ruši, okreće Rawlings i kreće po gušenje, do kojeg nije uspjela doći. Treća runda nudi dosta akcije, koju minutu i pol prije kraja Rawlings smiruje rušenjem. Ipak, brzo su ponovno na nogama, a tamo Clark upisuje rušenje, vjerojatno vrijedno pobjede, budući da su dva suca bodovala u njenu korist.
 
Užasno neizvjesna borba bila je i ona između Tima Meansa i Belala Muhammada, u kojoj je Muhammad došao do pobjede podijeljenom odlukom, no borba je mogla otići u bilo koju stranu. Bilo je to stand up nadmudrivanje, gdje je Muhammad čisto dobio prvu, a Means drugu rundu, dok je treća uistinu mogla otići u bilo koju stranu. Ovog puta su pokraj ringa sjedila dva suca koja su vjerovala kako je Muhammad napravio dovoljno, iako bi ovo trebao biti primjer borbe gdje suci ne bi trebali imati problema bodovati rundu 10-10. Klasičan primjer neodlučene borbe, no suci je takvom ipak nisu okarakterizirali.
 
Elias Theodorou izvukao se iz par neugodnih situacija protiv Dana Kellya, da bi pobjedu osigurao dominantnim nastupom u stand upu, dok je Alex Volkanovski ovoga puta pokazao drugu sliku sebe. Australski borac se do sada prezentirao kao opaki udarač, da bi ovog puta pokazao koliko dobro hrvanje ima. Dominantna pobjeda za profesionalni skor 16-1, uz tri pobjede u jednako toliko UFC nastupa.
 
Fanovima u našoj regiji svakako je najzanimljivija borba bila ona između Jakea Matthewsa i Bojana Veličkovića. Australski borac je na kraju odnio pobjedu podijeljenom odlukom, no ostat će jako puno nejasnoća oko sudačkog bodovanja prve runde, runde koja je na kraju odlučila. Naime, Bojan je čisto dobio drugu rundu, koju se možda moglo bodovati i 10-8 u njegovu korist, dok je jednako tako čisto izgubio i treću, ali ne toliko dominantno kao što je izgledala runda koju je dobio. Tako je odluka zapravo donesena na račun prve runde, runde koju su dva suca dali Matthewsu, unatoč tome što u njoj nije pogodio niti jedan udarac.
 
Naime, mladi Australac je od početka krenuo na snagu te dovodi Veličkovića do ruba kaveza, gdje gura i kontrolira klinč, ali bez ikakvog uspjeha za nešto više, dok srpski borac cijelo vrijeme pogađa udarce. Matthews je sredinom runde došao do dva rušenja, no ništa iz njih nije izvukao, nego je na kraju ponovno sve završilo u klinču. Veličković se uspješno branio te je nastavio raditi štetu, dok je Matthews imao kontrolu. Ali, mora se navesti, apsolutno jalovu kontrolu. Drugu rundu Bojan tako što nije dozvolio, on je borbu odveo na tlo te je tako pokušao doći do jednog gušenja, koje mu nije uspjelo, ali cijelo vrijeme je bio aktivan i dominantan, kao i nakon što su se vratili na noge. Treća runda ipak donosi pad Veličkovića i situaciju u kojoj svaki borac dolazi do jednog rušenja, no Matthewsu je rundu donio potez odrađen dvije minute prije kraja. Tad je Veličkovića imao na leđima, no uspijeva ga baciti i doći u gornju poziciju, odakle pogađa udarce i osigurava si dovoljno bodova za tu rundu. Tako su suci presudili podijeljeno u korist Australca, no dosta će se još pričati o toj prvoj rundi.
 
Uvodne borbe ipak su donijele nešto više uzbuđenja i završenih borbi. Ryan Benoit je high kickom u trećoj rundi nokautirao Ashkana Mokhtariana, čime je olakšao posao sucima, jer je u pitanju bila još jedna neizvjesna borba, Nik Lentz je još jednom potvrdio koliku dobru giljotinu ima te je iskoristio kiks Willa Brooksa, a Tai Tuivasa bi mogao biti nova teškaška senzaciji. 120 kilograma teški Australac je brutalno nokautirao Rashada Coultera.
 
Frank Camacho i Damien Brown su odradili spektakularnu borbu, vjerojatno jednu od najboljih borbi ove godine, u kojoj je podijeljenom odlukom slavio Camacho, a do pobjeda odlukama su došli Nadia Kassem protiv Alex Chambers, Eric Shelton protiv Jenela Lause i Adam Wieczorek protiv Anthonya Hamiltona.
 
UFC Fight Night 121 – Rezultati
 
Fabrício Werdum def. Marcin Tybura – jednoglasna sudačka odluka
Jessica Rose-Clark def. Bec Rawlings – podijeljena sudačka odluka
Belal Muhammad def. Tim Means – podijeljena sudačka odluka
Jake Matthews def. Bojan Veličković – podijeljena sudačka odluka
Elias Theodorou def. Dan Kelly – jednoglasna sudačka odluka
Alexander Volkanovski def. Shane Young – jednoglasna sudačka odluka
 
Ryan Benoit def. Ashkan Mokhtarian – KO (R3 2:38)
Nik Lentz def. Will Brooks – SUB (R2 2:05)
Tai Tuivasa def. Rashad Coulter – KO (R1 4:35)
Frank Camacho def. Damien Brown – podijeljena sudačka odluka
 
Nadia Kassem def. Alex Chambers – jednoglasna sudačka odluka
Eric Shelton def. Jenel Lausa – jednoglasna sudačka odluka
Adam Wieczorek def. Anthony Hamilton – jednoglasna sudačka odluka
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz borilačke sportove, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: borilački sportovi

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više