Sjevernokorejski ministar stiže na Kubu, jednu od rijetkih saveznica Pjongjanga

Foto:Gulliver Getty

SJEVERNOKOREJSKI ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho treba sutra doputovati na Kubu, u trenutku kada su te dvije zemlje u napetim odnosima sa Sjedinjenim Državama.


Kubansko ministarstvo vanjskih poslova navodi u kratkom priopćenju objavljenom u subotu navečer da će se sjevernokorejski ministar sastati s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom Parrillom i sudjelovati u drugim događajima, ali na navodi na kojim.

Velika napetost

Ovaj posjet događa se u trenutku velike napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga, uz prijetnju da sjevernokorejske rakete mogu dosegnuti američki teritorij.

Što se tiče veza Washingtona i Havane, obnovljenih 2015. nakon polustoljetnog prekida, i one su veoma osjetljive nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast u siječnju.

Kubanski komunistički režim je jedan od rijetkih saveznika Pjongjanga. Sjeverna Koreja je u studenom 2016. proglasila trodnevnu žalost zbog smrti Fidela Castra.

Kubanski predsjednik Raul Castro izrazio je u svibnju solidarnost sa sjevernokorejskim režimom, u prigodi posjeta sjevernokorejskog čelnika Ju Yong-gila.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sjeverna Koreja, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sjeverna Koreja.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više