F1 na današnji dan: Teškaški obračun Vettela i Hamiltona

Foto: Getty Images / Guliver image 

U našoj F1 rubrici podsjećamo vas na kultne događaje na stazi i legendarne utrke.

 

Nakon nagađanja da će se Formula 1 ipak vratiti u Indianapolis i Ecclestoneovih planova za utrku u New Yorku, 25. svibnja 2010. Austin (Texas) potpisao je desetogodišnji ugovor koji uključuje i izgradnju potpuno nove, suvremene trkaće staze imena Circuit of the Americas.

Circuit of The Americas u Austinu potpuno je nova staza na kojoj se vozi od 2012. čime je Texas postao domaćin dugo očekivanog povratka Formule 1 u Sjedinjene Američke Države.

Neslaganje oko ugovora između vlasnika staze i Bernieja Ecclestonea krajem 2011. skoro je poremetilo planove oko održavanja utrke, ali utrka je ipak ostala u kalendaru za 2012.

Prva utrka 2012. privukla je nešto manje od 120 000 gledatelja, a borba za prvu pobjedu na novoj stazi vodila se između Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela. Hamilton je Vettela koji je startao s pole positiona prestigao 14 krugova prije kraja i tako došao do druge uzastopne pobjede na VN SAD-a nakon trijumfa na Indianapolisu 2007.

Vettel se žalio na promet i Naraina Karthikeyana na kojeg je naletio u brzom prvom sektoru prepunom S-zavoja što je Hamiltonu omogućilo da mu se približi više nego u ijednom krugu prije toga i na kraju ga uz pomoć DRS-a prestigne na dugom pravcu.

Nijemac je i dalje vodio u poretku vozača s 13 bodova više od Alonsa uoči posljednje utrke sezone u Brazilu, a Hamilton je došao do četvrte pobjede u sezoni koja mu je bila posljednja za McLaren.

Hamilton je te sezone osvojio najviše pole positiona (7, ili 8 ako mu dodamo onaj iz Španjolske koji su mu uzeli zbog premalo goriva za analizu), ali zbog nepouzdanosti McLarena MP4-27 nije bio kandidat za naslov prvaka.
 

 

Pročitajte više