Ove žene tvrde da su ih seksualno iskoristili moćni muškarci: Tražio je stvari koje dotad nisam radila

Foto: Instagram

NEDAVNI val optužbi za seksualno zlostavljanje pokazao je koliko nesrazmjer moći između žene i muškarca može utjecati na shvaćanje pristanka na seksualni čin. Ako žena nije inicirala seksualne susrete s moćnim muškarcem, no nije ni jasno odbila njegove pokušaje, je li on potpuno nevin ako se upusti u seksualni čin bez njenog eksplicitnog pristanka?

U vrijeme optužbi protiv Harveya Weinsteina, brojne žene zapitale su se je li ono što su one prošle s muškarcima bilo slično onome što su doživjele slavne žene iz Hollywooda.

Pet žena je za The Cut opisalo svoja iskustva sa šefovima, mentorima i profesorima. Kad su te veze počele, one su imale manje od 22 godine, a muškarci su bili stariji i po nekoliko desetljeća. Kako kažu, danas na te seksualne susrete gledaju drugačije nego u vrijeme kad su se događali. Njihova imena su promijenjena kako bi se zaštitili njihovi identiteti.

"Uvjerila sam se da sam mu neodoljiva i to je bilo omamljujuće", Lauren, 34 godine

Imala sam 19 godina kad sam dobila posao u izdavačkoj kući. Moj šef je bio u kasnim 30-ima i bio je ufuran u to kako je sam uspio. Divila sam mu se i htjela sam mu se svidjeti.

Jednog dana pozvao je nas stažiste u svoj ured da poslušamo novu pjesmu. Iako nas je bilo puno u uredu, izdvojio je mene i pitao me što mislim, osjećala sam se posebno.

Nedugo nakon toga, dao mi je svoj broj telefona i rekao mi da ga nazovem, pa smo počeli voditi duge razgovore nakon posla, u kojima mi je govorio da mi želi pomoći. Nakon nekoliko tjedana rekao mi je da sam lijepa i vodio me na večere. Jedne večeri želio je da se upustimo u seks preko telefona. Nisam mogla vjerovati, no napravila sam to. Bila sam u kući svojih roditelja, a on me tražio da mu govorim da ima veliki penis i glasno je svršio u slušalicu. Prekinula sam odmah razgovor, osjećala sam se prljavo.

Ubrzo me pozvao u ured i rekao mi da se želi ševiti te da blizu ima stan. Osjećala sam se neugodno, nisam bila sigurna želim li i ja to. Bio je jako moćan i uvjerila sam se da sam mu neodoljiva, što je bilo omamljujuće.

Otišli smo kod njega, napravio je što je htio, nije mu bilo stalo do zadovoljavanja mene i nakon toga smo se vratili na posao. Dogodilo se to nekoliko puta tog ljeta, a svaki put kad mi je rekao da želi seks, uvjerila bih se da mu se zbilja sviđam. Nakon seksa vratili bismo se na posao i osjećala sam se užasno. Redovito mi je ponavljao da, ako budem dobra, mogu ostati raditi. Tako se osiguravao da neću nikom reći.

Na kraju tog ljeta uhvatila sam drugu curu kako plače u WC-u i rekla mi je da spava s našim šefom te da je upravo prekinuo s njom. Nisam joj rekla da sam i ja spavala s njim. Čekala sam da mi stažiranje završi i više nikad nisam pričala s njim. Nisam ostala u tvrtki nakon stažiranja.

U zadnje vrijeme razmišljam o tome i shvaćam da je on bio najveće govno ikad te sam se zbog njega i ja osjećala kao govno. Osjećala sam se posramljeno jer sam pristala na to. Nije slučajno da tipovi poput njega vrebaju cure koje tek počinju raditi u tvrtki, zbilja sam u to vrijeme mislila da on u rukama drži moj posao.

"Bio je odvratan i star, ali htjela sam da želi seks sa mnom", Sarah, 44 godine

Bila sam na trećoj godini fakulteta, a moj profesor drame imao je 56 godina. Bio mi je profesor od prve godine pa smo se zbližili. Bio je cool profesor koji je tulumario s nama, tip koji nosi Conversice i previše pije.

Živjela sam van kampusa pa sam jednom tijekom šetnje do faksa naletjela na njega. Otada smo često hodali zajedno. Moram priznati da sam mu se htjela sviđati, ali nisam željela seks s njim. Bio je star i ružan, no htjela sam da on želi seks sa mnom.

Što sam se više družila s njim, davao mi je bolje uloge. Jednog vikenda bili smo na školskom putovanju i tulumarili smo u njegovoj hotelskoj sobi. Napila sam se i zaspala na njegovom krevetu, a on je mojim prijateljima rekao da sam dobro i da me ostave. Kad sam se probudila, vidjela sam ga na sebi. Bilo je užasno. Bila sam pijana i u njegovoj sobi - tad sam mislila da sam mu praktički dala pristanak. Danas znam da je to što je napravio bilo sjebano.

Nakon toga počeo mi je pisati pisma i donositi darove, a ja sam mu rekla da želim biti samo prijateljica s njim. Nije pristajao na to pa sam se osjećala prisiljeno na vezu s njim. Pozivao me kod sebe i osjećala sam da ne mogu odbiti. Svi su čuli da smo se seksali, a nisam htjela da saznaju da nisam bila svjesna tijekom tog seksa.

Jednom je došao kod mene, ali nije bilo ničeg jer su moji prijatelji bili tamo. Drugi put me pozvao k sebi i htio seks, ali lagala sam da imam herpes. Tad je tražio od mene oralni seks i pristala sam. Dvaput se dogodilo nešto seksualno između nas i oba puta bilo je odvratno.

Prestala sam ići na njegova predavanja i nije mi htio dati potpis. Mogao me rušiti, ali on je htio da dođem i molim ga da me pusti.

Tad nisam znala što se događa, no danas, kad čujem sva ta iskustva drugih žena, jasno mi je da to nije bilo u redu.

"Pogledao me i rekao: 'Hvala Bogu da nisi lijepa'", Sheila, 55 godina

Bio je to moj prvi božićni domjenak u toj banci. Imala sam 21 godinu i tek sam počela raditi tamo.

Nakon zabave nas šest je ostalo u konferencijskoj sali s ugašenim svjetlima. Ispod stola, šef se počeo igrati s mojom nogom. Ostali smo bez šampanjca pa sam otišla do frižidera, a on je krenuo odmah za mnom. Stisnuo me na frižider, počeo se trljati o moju stražnjicu, a potom mi skinuo gaćice i ugurao prst u vaginu.

Kad me prestao dirati, vratili smo se u salu te sam rekla da idem doma. Rekao da ide sa mnom i da ćemo se skupa voziti taksijem. Nisam to željela pa sam pobjegla u svoj ured, no našao me i odvezao doma. Najavio je da će me nazvati sljedećeg dana.

Nije nazvao, a ja sam se uplašila da ću ostati bez posla. Nisam imala ništa, uz posao sam studirala, nisam mogla plaćati školarinu i stanarinu bez tog posla.

U šest popodne pojavio se na mojim vratima sa šampanjcem, a ja sam znala da ću posao zadržati samo ako pristanem na seks. Poseksali smo se i osjetila sam olakšanje kad je otišao.

Nekoliko mjeseci kasnije sreli smo se u liftu i počeo me dodirivati. Pitao me može li doći u subotu. Počeo je dolaziti redovito, to je bio uvijek samo seks i sam seks je bio dobar.

Trajalo je to nekoliko godina, a onda je jednog dana rekao: "Hvala Bogu da nisi lijepa". Pitala sam zašto, a on je odgovorio: "Lijepe žene dobivaju sve što žele, ne moraju se truditi da dobiju nešto." Nakon toga nisam htjela biti pored njega, shvatila sam da me izabrao jer sam bila laka meta.

Srećom, upala sam na ekonomski fakultet pa sam našla drugi posao u velikoj kompaniji. Svi iz banke su mi čestitali na novom poslu, osim njega.

"Osjećala sam se prljavo i posramljeno. Uvijek pokušavam ugoditi ljudima", Alicia, 38

Bila sam na fakultetu i stažirala sam dva ljeta u novinama. Prvog ljeta urednik mi je ocjenjivao članke. Bio je najbolji novinar u redakciji pa mi je bio kompliment to što pokazuje interes za moj rad. Drugog ljeta trebala sam stažirati u drugim novinama, no propalo je u zadnji tren. Taj urednik tražio je da se vratim k njima i osjećala sam se počašćeno, ali i kao da mu dugujem.

Posljednjeg dana stažiranja zadržao me do ponoći. Otpratio me do auta i poljubio me. Pomislila sam da je to grozno, bio je 20 godina stariji i osjećala sam se posramljeno. No uvijek moram ugoditi ljudima, to je bio netko tko mi je cijelog ljeta pomagao. Osjećala sam se nezahvalno.

Nazvao me nakon toga, mislim da je bio u panici hoću li ikome reći, no rekla sam mu da je sve u redu.

Kad sam došla doma za Božić, nazvali su me iz novina da dođem. Poslali su me na mjesto ubojstva, a kad sam se vratila u redakciju, pozvao me u svoj ured. Najprije me ispitivao normalna pitanja o članku, a onda je počeo tražiti da mu sjednem u krilo. Nisam htjela, ali nisam to rekla. Bio je uporan. U sobu je ušao drugi urednik koji me znao od djetinjstva, skupa smo išli u crkvu. Doslovno je odskočio kad nas je vidio, a onda se okrenuo i otišao. Bila sam prestravljena.

Kad sam se vratila na fakultet, počeo mi je pisati pjesme i slati članke za koje je mislio da ih trebam pročitati. Primjećivala sam upozorenja posvuda. Jednom sam ga nazvala zbog glupog pitanja, a kad sam se vratila u studentski dom, našla sam desetke poruka od njega.

Našla sam novi posao na drugom kraju zemlje pa me ostavio na miru. Kad sam se vratila doma, našla sam članak jedne od cura koje su sad stažirale, a izgledao je kao da joj on pomaže kao što je meni pomagao. Odlučila sam upozoriti drugog urednika na sve što se događalo, a on mi je rekao: "Gle, ovo nije prvi put da se cure žale na njega", a potom me izgurao iz ureda.

U to vrijeme mislila sam da sam ja kriva i osjećala sam se posramljeno, no danas mi je jasno da je taj čovjek iskoristio moje snove i ambicije. Ostala sam u novinarstvu, a najgore mi je što ne znam bih li bila dobra u svom poslu da nije bilo tog s njim.

"Tražio je od mene stvari koje nikad nisam dotad radila", Rebecca, 34 godine

Počelo je odmah nakon završetka srednje škole. Imala sam 18, a on je bio u 20-ima i bio mi je učitelj. Kad me pozvao da se družimo, bila sam uzbuđena, mislila sam da će nas biti više, no ispostavilo se da smo se našli samo nas dvoje. Rekao mi je da me promatra neko vrijeme, a kako sam bila zatreskana u njega, skoro sam umrla.

Od početka je tražio da to ostane naša tajna. Mislim da se bojao da će imati problema sa školom. Prvi put kad smo se našli tražio je da dođem na jedno parkiralište i tamo me pokupio. Tako je bilo baš svaki put, nikad nije došao po mene doma.

Nakon nekoliko mjeseci otišla sam na fakultet pa smo se viđali samo za vrijeme praznika. Osjećala sam da on ima 100 posto moći, zato što je kao učitelj imao kontrolu nada mnom, koja sam mu bila učenica. Iako više nisam bila učenica, i dalje je on bio glavni.

To se odrazilo i na seksualni dio naše veze. Tražio me da radim stvari koje nikad nisam radila, postavljao se i tu kao učitelj. Tražio je oralni seks i seks u pozama koje mi nisu bile ugodne, no bojala sam se odbiti. Tretirao me kao smeće, a ja sam to trpjela dvije godine.

Iako to nije bilo nelegalno, sigurno nije bilo ispravno. Bio je tog svjestan, inače ne bi toliko tražio da sve ostane tajna. Danas gledam na to kao na svaku drugu vezu, ali sigurna sam da se te stvari ne bi dogodile niti bih pristala na njih da mi nije bio učitelj. 

Priče ovih žena na The Cutu izazvale su burnu raspravu o tome jesu li muškarci imali moć koju su iskoristili ili su žene zapravo šutjele jer su željele seksualne odnose s njima.

Pročitajte više