Vladajuća stranka u BiH: Prekinite gradnju Pelješkog mosta

Foto: Index/FaH

GLAVNI odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovoni u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je "neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenite BiH".

"Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije", kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Tvrde da će ih poduprijeti i Europska komisija


Predsjednik Glavnog odbora SDA je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija.

"Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima. Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstvava  (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH", kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju  protivan međunarodnom pravu i interesima BiH.

"Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država", zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Jednoglasna potpora Bakiru Izetbegoviću


Glavni odbor SDA razmatrao je i trenutačno političko stanje u zemlji iskazavši jednoglasnu potporu djelovanju predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.

To se odnosi i na njegova stajališta koja su izazvala burna regiranja dužnosnika iz Srbije i RS zbog prijepora oko mogućeg otcjepljenja RS i potrebe priznavanja neovisnosti Kosova.

"Podsjećamo dužnosnike iz Srbije da ta zemlja nije jamac Daytonskog sporazuma. Ona je zbog svoje uloge u agresiji na BiH pozvana potpisati Daytonski sportazum i to je učinila. Tim potpisom Srbija se obvezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i poštivanje njenog suvereniteta", kazao je Genjac ističući kako nakon potisivanja Daytona Srbija nema pravo miješati se u unutarnja pitanja BiH.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Pelješki most, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Pelješki most.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više