Nakon što je UN okrivio Siriju za kemijski napad, Rusija vetom zaustavila istragu

Foto: Twitter
 
Rusija se u petak u Ujedinjenim narodima (UN) usprotivila rezoluciji Vijeća sigurnosti kojom bi se za godinu dana produljio mandat međunarodnih stručnjaka koji istražuju upotrebu kemijskog oružja u Siriji, a to je učinila samo dan nakon što je stavila veto na pritisak SAD-a da se obnovi istraga.
 
Mandat skupine istražitelja UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), nazvan Združeni istraživački mehanizam (JIM), završio je u petak.
 
>>UN okrivio sirijsku vladu za napad otrovnim plinom sarinom
 
Treći ruski veto o istrazi kemijskog napada, deseti ukupno o Siriji
 
To je deseti ruski veto u pogledu Sirije od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. godine, čiji režim uživa potporu Rusije, a čak treći put u mjesec dana o istrazi napada kemijskim oružjem za koji istraživački panel drži odgovornim sirijski režim. Rezolucija koju je Rusija blokirala produljila bi mandat panela za još mjesec dana. 
 
Ruski veleposlanik Vasilij Nebencia ponovio je tvrdnju Moskve da je istraga "manjkava" i poručio Vijeću sigurnosti da može biti obnovljena samo ako se "fundamentalni nedostaci u radu" panela isprave, prenosi Reuters. Nebencia je također prozvao istražitelje da su u protekle dvije godine "nekritički potvrđivali neutemeljene optužbe protiv Sirije."
 
Ekspertni panel prošlog mjeseca utvrdio da Sirija stoji iza kemijskog napada u travnju
 
Podsjetimo, JIM je prošlog mjeseca u svom izvješću iznio sljedeći zaključak o stravičnom napadu kemijskim oružjem u sirijskom gradiću pod kontrolom pobunjenika: "Panel je uvjeren da je za ispuštanje sarina u Han Šejhunu 4. travnja 2017. godine odgovorna Sirijska Arapska Republika".
 
Istraga JIM-a otkrila je, među ostalim, da je sirijska vlada uporabila otrov sarin u napadu  4. travnja u Han Šejhunu u kojem je poginulo više od 80 osoba kao i da je nekoliko puta koristila klor kao oružje. Time je nedvosmisleno opovrgla brojne teorije zavjere koje su otada dopirale iz Damaska, Moskve i njima bliskih "alternativnih" medija.
 
Japanski nacrt Rezolucije dobio je 12 glasova, Kina je bila suzdržala, a Bolivija se pridružila Rusiji s glasom protiv. Da bi bila izglasana, Rezolucija treba devet glasova, ali bez stavljanja veta od strane zemalja koje na to imaju pravo a to su Sjedinjene Države, Francuska, Rusija, Britanija ili Kina.
 
Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley prozvala je Rusiju da "trati naše vrijeme". "Ruski postupci danas i proteklih tjedana bili su dizajnirani da odgode, skrenu pozornost i naposljetku da poraze napore da se osigura odgovornost za korišenje kemijskog oružja u Siriji", rekla je Haley.
 
Rusija je prije dvije godine pristala na formiranje ovog panela, ali otada je opetovana dovodila u pitanje i sabotirala njegov rad u Vijeću sigurnosti.
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Siriju ili Rusiju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Sirija ili Rusija.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više