Francuska tvrdi da je bila protiv evakuacije ISIS-a iz Rake

Screenshot: Vox
 
FRANCUSKA vojska izjavila je u četvrtak da je međunarodna koalicija koja se bori protiv Islamske države u Siriji i Iraku bila protiv dogovora zahvaljujući kojem su militanti ISIS-a koji su se predali bili evakuirani iz Rake prošlog mjeseca.
 
Isto tako, koalicija za vrijeme evakuacije militanata ISIS-a i njihovih obitelji na teritorij koji je još uvijek pod njihovom kontrolom nije mogla izvršiti zračne udare na konvoj zbog civilnih žrtava koje bi prouzročila, dodao je glasnogovornik francuske vojske Patrik Steiger, prenosi Reuters.
 
>>MRAČNA TAJNA RAKE U tajnom dogovoru evakuirane stotine džihadista
 
Podsjetimo, BBC je u svojoj reportaži ovog tjedna otkrio da su se u konvoju kojim su pripadnici ISIS-a i njihove obitelji evakuirane (ukupno 4.000 ljudi), suprotno prvim tvrdnjama koalicije i pretežno kurdskih Sirijskih demokratskih snaga koje su preuzele Raku, nalazili i strani borci - a neki od njih su u međuvremenu već pobjegli ili pokušali pobjeći iz Sirije.
 
Nisu ih mogli bombardirati zbog civila 
 
“Koalicija nije bila za ovaj sporazum koji je omogućio teroristima Islamske države da pobjegnu bez da ih se progoni. Konvoj je bio praćen dronovima, ali teroristi su bili izmiješani s civilnom populacijom što je spriječilo izvođenje zračnih udara”, rekao je Steiger. 
 
Turska, koja je već nezadovoljna zbog suradnje SAD-a i drugih članica NATO-a sa SDF-om, kojeg drže ogrankom terorističke Kurdske radničke partije (PKK) s kojom je već desetljećima u sukobu, izrazila je također svoju zgroženost kontroverznim dogovorom između SDF-a i ISIS-a.
 
“Dogovor u pitanju postao je potvrda da ako se borite uz terorističku organizaciju (protiv druge terorističke organizacije), te terorističke organizacije na kraju će odabrati međusobnu suradnju”, izjavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.
 
Oko 400 pripadnika ISIS-a već se vratilo u Francusku
 
Francuske zračne snage, kao i specijalne snage, sudjeluju u operacijama koalicije protiv ISIS-a u Siriji. Francuska je bila meta najtežeg napada na svom tlu od Drugog svjetskog rata u studenom 2015., kad su pripadnici ISIS-a, od kojih se dio prethodno borio u Siriji i vratio u Francusku, ubili 130 ljudi. Od tada do danas uslijedio je niz manje ubojitih terorističkih napada povezanih s ISIS-om, a u zemlji je već dvije godine na snazi izvanredno stanje.
 
Francuska je također europska zemlja s najvećim brojem državljana koji su otišli boriti se za ISIS, od čega ih se nekoliko stotina već vratilo, uključujući i njihovu djecu. Posebno je zabrinjavajuće svjedočanstvo bivšeg francuskog borca ISIS-a koji je za BBC otkrio da su se neki francuski džihadisti već vratili u domovinu s ciljem izvršenja odmazde zbog uništenja tzv. kalifata. 
 
Francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb priopćio je da se oko 400 muškaraca, žena i djece dosad vratilo u Francusku, inzistirajući da nema novog “masovnog povratka” od pada Rake te da opasnost od novog terorističkog napada nije ništa veća nego što je bila ranije, jer sigurnosne službe uhićuju ili nadziru sve pripadnike ISIS-a koji se vrate u zemlju. 
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz ISIS, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ISIS.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više