Pod Plenkovićevom palicom, Lijepa naša još će mnogo puta biti (pro)svirana

Foto: Robert Anic/PIXSELL

VEĆINI mališana lanac-probijanac dosadi još u osnovnoj školi, no državnim klincima igre nikad dosta. Bernardić se već nekoliko puta zalijetao u vladu, ali u njihovom timu nema slabih karika. Desnica čvrsto drži ljevicu (i obrnuto), dok u oporbenom timu ljevica jedva drži ljevicu, a i taj stisak popusti čim se dlanovi malo oznoje. Saucha trubi pokazujući svu raskoš glazbenog umijeća, no njegov supertalent je primjećen i ranije, odnosno zna se kojem kurcu svira.

Pod palicom dirigenta Plenkovića svi instrumenti zvuče raštimano, dakle unisono. Sauchi bi ipak, zbog tupih tonova i upitne postojanosti, više odgovarao (bermudski) triangl, a trubu nek' prepusti Bernardiću. Vladin simfonijski orkestar obiluje virtuozima; Dalićka neumorno puše u rog koji u pauzama nastupa prodaje za svijeću. Murganić je počela od svirale, a vježbom i upornošću dogurala je do Čarobne frule. Njeni obrazi pokazatelj su energije uložene u (pro)puhanje, te postoji velika mogućnost da karijeru završi kao vjetrenjača. To bi ujedno bio njen najveći doprinos orkestru.

Članica filhadezermonije je i Josipa Rimac koja je ostvarila niz zapaženih uspjeha i u solo karijeri. Samostalno je tamburala po Kninu gdje se za njen nastup nerijetko tražio stan više.

Najzahtijevnije i najsloženije glazbalo su orgulje, a gdje god se svira rukama i nogama, tu je (uz kler) i zadarski virtuoz Kalmeta. Njegovi dobrotvorni nastupi za HAC i danas su predmet razgovora i nevjerice. Kujundžić također grabi s obje ruke, no harfa i zahtijeva potpunu predanost. Svojim dugim prstima Kujundžić prebire od partiture do partiture, odmarajući samo mali prst u kojem mu je pohranjeno cjelokupno znanje. Istaknuta članica "Plavog orkestra" je i Kolinda koja, zavisno od lokacije nastupa, trza ži(v)ce nadajući se ovacijama publike. No, za to nema žicu, a trzanje i nije neko umijeće, to čini i grdobina.

Mariću se spočitavalo da najbolje svira iza leđa, ali kad se zna da mu je uzor Hendrix, koji ne samo da je svirao iza leđa već se i zubima držao svog instrumenta, jasno je kako Marić čeka priliku da pokaže zube. Umirovljeni član orkestra, Karamarko, neprikosnoveni je talent za klavir. Istinskom virtuozu nije ni trebalo toliko tipki, sve je skladao na jednoj jedinoj-crnoj. Krstičević na činelama je dio redovne postave, a zbog treme rijetko nastupa solo. Praskavost zvuka koja se osjeti u njegovom nastupu posljedica je preleta kanadera poviše Krstičevićeve glave. Jandroković zvuči kao faggot, ali u našem jeziku se taj instrument piše s jednim g.

Bilo je pokušaja da samouk ali neškolovan kadar, poput guslara Barišića, također bude dio orkestra, no iako je preko zategnutih žica umio proizvesti oštar zvuk, publika nije imala sluha za njegove prepjeve, te je moguće da spomenuti instrument uskoro potpuno nestane iz upotrebe. Dirigent je rado slušao Barišićevo guslanje, no svjestan činjenice da se na kraju koncerta i sam mora pokloniti publici, odlučio je udovoljiti javnosti. Međutim, aplauz neće dobiti jer ga i ne zaslužuje. Naime, nema sumnje da će pod Plenkovićevom palicom najizvođenije (zlo)djelo njegovog orkestra, Lijepa naša, još mnogo puta biti (pro)svirana. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Dadu Batinić i Dadin kanoćal, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Dada Batinić i Dadin Kanoćal.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više