Šuker se "zbog bolesti" nije pojavio na skupštini, izbori u HNS-u sljedeće godine

Foto: Getty Images/Guliver Image

IAKO JE postojala mogućnost da Davor Šuker na današnjoj redovnoj skupštini Zagrebačkog nogometnog saveza raspiše izbore za HNS, Šuker se na spomenutoj sjednici, očekivano, nije pojavio.

"Gospodin Šuker je bolestan", ispričao ga je izvršni direktor HNS-a i predsjednik ZNS-a Damir Vrbanović, koji mu je kasnije iskazao potporu.

FAJT U HNS-u Donosimo ključne detalje borbe za vlast, danas prvi ispit za Šukera

Iako nominalno ima potporu svojeg "domaćeg" saveza, odnosno ZNS-a, sve je jasnije da Šukerova opozicija jača iz dana u dan te da je ovakav potez predsjednika HNS-a klasično kupovanje vremena. U HNS-u trenutačno vlada anarhija, a paniku je lagano počeo izazivati i Marijan Kustić, 34-godišnji predsjednik Nogometnog saveza Ličko-senjske županije, favorit Damira Miškovića. Riječanin već mjesecima prikuplja glasove za svoju kandidaturu. Treba mu osam potpisa županijskih saveza, a kako doznajemo, Kustić ih ima već desetak.

Damir Vrbanović je na današnjoj redovnoj sjednici ZNS-a dodao da će skupština HNS-a u prosincu također biti redovna, a ne izborna te da ne zna datum sljedećih izbora.

"Ove godine neće biti izbora za novog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), već će se 19. prosinca održati redovita Skupština HNS-a," kazao je izvršni direktor HNS-a i predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza (ZNS) Damir Vrbanović.

Nagađalo se kako bi Davor Šuker danas mogao raspisati izbore za prosinac, a potom ga ZNS na večerašnjoj Skupštini kandidirati za novi mandat, ali se to nije dogodilo.

"Nemam takav podatak. To su bile medijske špekulacije. Mi imamo jednu izvanrednu atmosferu i odnose u okviru ZNS-a. Mi smo danas konstatirali, Šuker je predstavnik ZNS-a i on će i dalje imati našu potporu i bit će naš predstavnik," kazao je Vrbanović.

Aktualni predsjednik HNS-a nije se pojavio na sjednici zbog bolesti.

"Šuker ima virozu i ispričao se što nije mogao doći," dodao je Vrbanović.

ZNS je odlučio kako će njihov predstavnik na Skupštini HNS-a biti Tomislav Svetina, a ujedno je i Skupština prilagođena novom Zakonu o sportu. Od sada će Skupština ZNS-a umjesto dosadašnja 31 člana imati 64 člana s ukupno 582 glasa.

Očekuje se da bi izborna skupština mogla biti održana na proljeće 2018. godine, a kao mogući Šukerovi protukandidati spominju se Marijan Kustić i Dario Šimić.

Time su Šukerovi mogući protukandidati dobili na vremenu, što je dokaz da u HNS-u vlada  "anarhija" i nezadovoljstvo Davorom Šukerom te da se odgodom izbora otvara mogućnost i trećeg kandidata iz nogometnog saveza. Uz Šukera, koji se koprca, i Marijana Kustića, koji zbog sukoba interesa ne smije biti niti član IO-a, u Savezu postoji još  jedna struja koja na izborima vidi svoju priliku i traži podršku u politici i županijskim središtima.

Skupština HNS-a ima 59 članova, a za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je 30 glasova.

U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za nogometnu reprezentaciju Hrvatske, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Hrvatska reprezentacija

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više