Osuđeni klevetnik Ivan Zvonimir Čičak izabran za vanjskog člana saborskog Odbora za medije

Foto: Hina

IVAN Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) danas je sa 113 glasova u saboru izabran za vanjskog člana saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Nakon prigovora da u Odboru za medije među vanjskim članovima nema nikoga tko je zapravo iz medija, predložen je Čičak, koji je doista bio svjetska medijska vijest prije nekog vremena.

Naime, kada mu je svojedobno predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog nekog bizarnog razloga uručivala nekakvu irelevantnu povelju, Čičku su spale hlače, što su zabilježili prisutni foto-reporteri. Taj bizarni prizor oduševio je brojne urednike diljem svijeta, koji su u međuvremenu legendarnu seriju fotografija objavili uz kratka objašnjenja što se na slici zapravo događa i tko su ti čudni ljudi. Čička su rijetko spominjali imenom i prezimenom, iako je bio glavna zvijezda trenutka.

I prije toga je Čičak, koji se proslavio time što je kao student 1971. nešto laprdao o hrvatstvu pa su ga komunisti bezrazložno poslali na nekoliko godina u zatvor, imao veze s medijima, tako što je od devedesetih pisao za niz njih. Kao lider HSS-a ekspresno je propao na prvim demokratskim izborima, onda je pak otišao u HHO, koji je devedesetih bio važna i ugledna ljudskopravaška organizacija, za razliku od onoga što je sada pod vodstvom Čička, Ive Banca, Igora Peternela i sličnih pojava.

Za Čička je Mamićevo uhićenje "politički progon"


Ipak, vrhunac Čičkove medijske karijere bila je presuda za klevetu koju je počinio prema dubrovačkom kapetanu Kristu Laptalu. Nakon što je potjeran iz EPH-a Čičak se instalirao u HHO, u kojemu je postao veliki branitelj Zdravka Mamića, a njegove kritičare je nazivao divljacima i rasistima. Kada je Mamić prvi put uhićen, Čičak je ustvrdio da je riječ o političkom progonu.

Iako uvjeren u suprotno, blebetavi Čičak zapravo je marginalna pojava hrvatske društveno-političke scene te mu ne treba posvetiti više teksta nego što zaslužuje. Njegov izbor u saborski Odbor za medije zapravo je simptom HDZ-ove vlasti koja osuđenog klevetnika smatra pravim čovjekom za poziciju od javnog značaja. Nema sumnje da će logoreični i konfliktni Čičak novu funkciju iskoristiti kako bi još jednom svemu unatoč pokušao stvoriti famu o sebi kao o nezaobilaznom društvenom faktoru.

Pročitajte više