Šef NATO-a ispričao se Erdoganu zbog mete s njegovom fotografijom na vojnoj vježbi

Foto: Getty

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ispričao se Turskoj nakon "incidenta" tijekom vježbe u Norveškoj, kad je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kako tvrdi, bio predstavljen kao "neprijatelj".

>> Erdogan hitno povukao vojnike s vježbe NATO-a: "Moja fotografija je na meti"

"Ispričavam se zbog uzrokovane uvrede. Incidenti su bili rezultat djelovanja pojedinca i ne odražavaju mišljenja NATO-a", objasnio je Stoltenberg u pisanoj izjavi.

"Turska je štovani saveznik NATO-a koji pruža važan doprinos sigurnosti Sjevernoatlantskog saveza", naglasio je Stoltenberg, nekadašnji norveški premijer.

Turska povukla svoje vojnike s vježbe

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da je povukao turske vojnike koji su sudjelovali u toj vježbi temeljenoj na kompjutorskim simulacijama, ustvrdivši da je jučer predstavljen kao "neprijatelj".

Vježba koja nije uključivala manevre postrojbi na tlu, a namijenjena je testiranju strukture zapovjedništva Saveza, odvijala se u Zajedničkom ratnom centru NATO-a u Stavangeru, na jugozapadu Norveške.

Civil iz Norveške Erdogana označio kao neprijatelja

"Dotična osoba smjesta je povučena iz vježbe, a istraga je u tijeku. Radilo se o civilnoj osobi iz Norveške, a ne zaposleniku NATO-a", objasnio je Stoltenberg u toj neuobičajenoj izjavi.

"Na norveškim je vlastima da odluče je li nužan disciplinski postupak" protiv te osobe i "NATO je bio u kontaktu s norveškim vlastima po tom pitanju", dodao je glavni tajnik NATO-a.

Fotografije Erdogana i Ataturka bile na metama

Predsjednik Erdogan objasnio je da je tijekom vježbe obznanjena "neka vrsta 'ploče s neprijateljima'". "Na ploči je bila fotografija Ataturka i moja. To su bile mete", izjavio je on za televiziju u Ankari.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Recep Tayyip Erdogan, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Erdogan.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više