Znanstvenici tvrde: U Srbiji se događa demografski slom, nestaje 1200 sela

Ilustracija: Getty

BROJ stanovnika smanjuje se u 86 posto srpskih sela, a oko 1200 sela, koja obuhvaćaju površinu jednaku Kosovu, u procesu je nestajanja, istaknuto je danas na skupu Hrana za Europu u lječilišnom mjestu Vrdnik u Vojvodini.

Profesor dr. Dragan Škorić, predsjednik Odbora za selo Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU), upozorio je da su, osim negativnog demografskog trenda, ključni problemi loš ekonomski položaj sela, usitnjenost posjeda i sve brojnija staračka domaćinstva.

"Sada u Srbiji ima više od 50 tisuća praznih kuća i još tri puta toliko (kuća) koje se ne koriste", rekao je Škorić ilustrirajući propadanje srpskog sela.

U selima je manje od 100 stanovnika

Od 4709 naselja, njih 1200 u procesu je nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 posto broj stanovnika opada.

Obrazlažući nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbija 2040., koji se odnosi na poljoprivredu i prehrambenu industriju Srbije, Škorić je naglasio da su "samo u području stočarstva potencijali 24 milijarde dolara do 2040. godine".

"Nema napretka Srbije bez sela", poručio je akademik SANU-a.

Na dvodnevnom forumu Hrana za Europu beogradskog Ekonomskog instituta (EI) uz znanstvenike, ekonomiste i gospodarstvenike sudjeluju predstavnici resornih institucija i vlade Srbije.

Potreban veći agrarni proračun za razvoj sela

Uspoređujući komparativne i strateške prednosti Srbije i zemalja u regiji, sudionici skupa upozorili su da Hrvatska ima znatno veći agrarni proračun za razvoj ruralnih područja, a da je Rumunjska među vodećima u Europi s rastom BDP-a približno osam posto, za razliku od Srbije u kojoj se očekuje rast od 1,5 do dva posto.

Financijski direktor Atlantic grupe za Srbiju i Makedoniju Zoran Daljević rekao je da poduzeća iz te skupine u Srbiji povećavaju proizvodnju i izvoz.

Daljević je rekao da je Atlantic grupi, kao važnom sudioniku u proizvođačkoj i prerađivačkoj djelatnosti na tržištu Srbije, "dugoročno bitna sirovinska baza, dobra zakonska regulativa, potpora države u izvozu", kao i moderniziranje agrobiznisa kroz digitaliziranje u poljoprivredi.

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će vlada za 2018. godinu znatno povećati proračun namijenjen agraru, ne navodeći moguće svote.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz demografija, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: demografija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više