May i Tusk poručuju da ima još posla oko Brexita

Foto: Hina

JOŠ ima posla kako bi se odblokirali pregovori o Brexitu, poručili su europski čelnici britanskoj premijerki Theresi May koja ih je pokušala uvjeriti da će Velika Britanija ispuniti svoje obveze u sporazumu o izlasku iz EU-a.

May se s dužnosnicima Unije sastala na marginama summita u Goeteborgu u Švedskoj ne bi li pokušali prevladati zastoj oko dogovora o razdruživanju i dala naslutiti da će povećati ponudu od 20 milijardi eura od prije dva mjeseca.

Problem s financijskim obvezama


No, bez jasnog plana koje financijske obveze London planira pokriti, zaključak sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom je tek to da je potrebno uložiti dodatni napor.

"Premijerka May i predsjednik Tusk suglasili su se da ima još posla i raspravili o tome koje korake je potrebno poduzeti prije Europskog vijeća u prosincu", rekao je glasnogovornik premijerke May.

Na prošlom europskom summitu u listopadu dvadeset sedmorica su načinila iskorak prema Londonu odlučivši pristupiti "internim pripremama" za buduće pregovore o trgovinskom ugovoru s Velikom Britanijom.

Tri ključna pitanja u pregovorima

No upozorili su da će se toj drugoj fazi pregovora pristupiti tek kada se postigne "znatniji napredak" u vezi s trima glavnim pitanjima u pregovorima o uvjetima razlaza Velike Britanije i EU-a.

Te tri teme su bolno pitanje iznosa računa za Brexit, prava Britanaca koji žive u EU-u i građana EU-a koji žive u Velikoj Britaniji nakon razlaza planiranog krajem ožujka 2019. i posljedice izlaska za Irsku.

Dvadeset sedmorica će na susretu na vrhu sredinom prosinca u Bruxellesu odlučiti hoće li dati odobrenje za početak druge faze pregovora s Londonom.

Pročitajte više