EUROPSKI PARLAMENT Samo HDZ i orbanovci odbili osuditi poljske ekstremiste

Foto: FAH

EUROPSKI parlament ovih je dana velikom većinom glasova izglasao rezoluciju kojom se upozorava da su u Poljskoj demokracija i vladavina zakona ugroženi. Za prilično oštru rezoluciju kojom se kritizira ultrakonzervativna vlada u Varšavi glasalo je 438 europarlamentaraca, 152 je bilo protiv, a 71 suzdržan.

Većina je, dakle, poduprla ocjenu da su u Poljskoj ''ugrožene fundamentalne europske vrijednosti'' te pozvala na pokretanje procedure koja bi Poljskoj oduzela pravo glasa u europskim institucijama. Znakovito je i da je za ovu rezoluciju glasala većina parlamentaraca koji pripadaju frakciji Europske pučke stranke (EPP), s izuzetkom predstavnika mađarskog Fidesza, stranke Viktora Orbana koji je i sam u permanentnom sukobu s Bruxellesom, ali i svih zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu.

Protiv rezolucije koja osuđuje autokratsko ponašanje poljske vlade su glasali Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivica Tolić iz HDZ-a, odnosno EPP-a, a protiv je bila i bivša HSS-ovka Marijana Petir, koja je također u EPP-u, te Ruža Tomašić, koja je članica frakcije Konzervativaca. Rezultati glasanja mogu se pregledati na stranici VoteWatch.

Podupire li Plenković pobunu HDZ-ovaca u Europskom parlamentu?

Odlukom da glasaju protiv HDZ-ovci u Europskom parlamentu glasali su i protiv službene odluke svoje frakcije i frakcijske većine, što je potez koji HDZ-ovci u hrvatskom saboru vrlo rijetko prakticiraju.

Zanimljivo je da HDZ-ovci u Europskom parlamentu ne smatraju ono što se događa u Poljskoj zabrinjavajućim, čega su pak najnovija manifestacija nedavni masovni fašistički prosvjedi na kojima su deseci tisuća ljudi usred Varšave pozivali na holokaust nad muslimanima i Europu u kojoj mogu živjeti samo bijelci. Ministri poljske vlade su to opisali kao ''veličanstven prizor''.

Predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković u javnosti se inače voli prezentirati kao veliki europejac i važan igrač unutar EPP-a, no njegovi zastupnici u Europskom parlamentu su se solidarizirali s poljskom vladom i našli zajedno s Fideszom na strani onih koji su se pobunili protiv službenog stava EPP-a. Možda je riječ o slučajnosti, a možda i o stvaranju saveza s predstavnicima neliberalnih demokracija unutar EU-a ako jednog dana i Hrvatska dođe na dnevni red Europskog parlamenta kroz neku slično oštro intoniranu rezoluciju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz HDZ, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: HDZ.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više