Utroba ranjenog sjevernokorejskog vojnika puna crva

Foto: Hina

PARAZITSKI crvi koji su pronađeni u tijelu vojnika iz Sjeverne Koreje, teško ozlijeđenog tijekom bijega iz te države, pokazatelj su higijenskih i prehrambenih problema za koje stručnjaci tvrde da desetljećima pogađaju tu izoliranu komunističku zemlju.

Glavni kirurg Lee Cook-jong je u srijedu pokazao fotografije na kojima su deseci šarenih parazita, od kojih neki dugi 27 centimetara, uklonjeni  iz probavnog trakta ozlijeđenog vojnika u nizu operacija za spas njegovog života.

"U svojoj 20-godišnjoj karijeri kirurga sam ovakve slučajeve viđao samo u knjigama", istaknuo je Lee.

Katastrofalna prehrambena i higijenska situacija

Paraziti, kao i zrna kukuruza u njegovom želucu, mogli bi potvrditi ono što stručnjaci i prebjezi iz Sjeverne Koreje nazivaju katastrofalnom prehrambenom i higijenskom situacijom za mnoge stanovnike te države.

"Iako nemamo precizne brojke koje govore o zdravstvenom stanju Sjeverne Koreje, medicinski stručnjaci pretpostavljaju da su parazitske infekcije i ozbiljni zdravstveni problemi učestali u toj zemlji", naglašava Choi Min-Ho, profesor i specijalist za parazite s medicinskog sveučilišta u Seulu.

Stanje vojnika "nije nimalo iznenađujuće ako uzmemo u obzir higijenu i probleme s parazitima na sjeveru", smatra Min-Ho.

Radi se o naredniku u srednjim godinama

Vojnik je u ponedjeljak prebačen helikopterom u bolnicu nakon dramatičnog bijega pred vatrenom paljbom svojih kolega iz sjevernokorejske vojske.

Vjeruje se da je riječ o naredniku u srednjim dvadesetim godinama koji je bio stacioniran u Korejskoj demilitariziranoj zoni, u Panmunjomu, selu pod kontrolom Ujedinjenih naroda, otkrio je Kim Byung-kee, zastupnik južnokorejske vladajuće stranke koji je upoznat s izvještajima obavještajnih agencija. Sjeverna Koreja još nije potvrdila ovaj bijeg.

Brojne rane od metaka

Iako sadržaj želuca vojnika jedne države ne reflektira nužno cijelu populaciju, njegov status vojnika na elitnom zadatku implicira da bi on trebao biti hranjen barem kao prosječni stanovnik Sjeverne Koreje.

Osim ostalih rana, taj je dezerter upucan u stražnjicu, pazuh, rame i koljeno, otkrila je bolnica u kojoj se liječi.

"Najbolje gnojivo"

"Parazitski crvi su prije 40 do 50 godina bili učestali i u Južnoj Koreji", rekao je Lee tijekom svog izlaganja, no nestali su s poboljšanjem ekonomske situacije. I drugi liječnici su opisivali kako su uklanjali razne crve i parazite iz sjevernokorejskih dezertera.

Učestalost parazita mogla bi se pripisati upotrebom ljudskog gnojiva, poznatog pod nazivom "noćno tlo".

"Država je davala kemijsko gnojivo do 70-ih godina, no od početka 80-ih se proizvodnja smanjila", otkriva Lee Min-bok, sjevernokorejski agronom koji je 1995. pobjegao na jug.

"Do 90-ih država više nije mogla opskrbljivati tim gnojivom, pa su farmeri počeli koristiti velike količine 'noćnog tla'", dodao je.

Nedostatak životinjskih fekalija povećao uporabu "noćnim tlom"

Vrhovni vođa Kim Jong Un 2014. je osobno pozvao farmere da uz životinjski otpad i organski kompost koriste ljudski feces kako bi gnojili svoja polja. No zbog nedostatka stoke bilo je teško nabaviti dovoljne količine životinjskih fekalija, a još je teže nadići široko rasprostranjeno mišljenje da je 'noćno tlo' najbolje gnojivo, unatoč tome što postoji rizik od crva i parazita.

"Povrće koje se tako uzgaja smatra se finijim od ostalog", istaknuo je Lee.

Ograničena prehrana

Liječnici su otkrili da je ranjeni vojnik visok oko 170 centimetara, težak oko 60 kila, te da je u želucu imao kukuruz, temelj sjevernokorejske prehrane na koji se oslanja sve veći broj stanovnika zbog suše koju su Ujedinjeni narodi prozvali najgorom od 2001.

Uvoz kukuruza koji je nepopularniji no jeftiniji od riže u pravilu raste u godinama kad su stanovnici Sjeverne Koreje zabrinuti za svoje prinose.

Između siječnja i rujna ove godine Kina je izvezla gotovo 49 tisuća tona kukuruza u Sjevernu Koreju, dok je 2016. ta brojka iznosila samo 3125 tona, stoji u podacima koje je objavio Peking.

Cijena riže i kukuruza stabilna

Usprkos suši i međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa Pyongyanga, cijena riže i kukuruza ostala je relativno stabilna, stoji u analizi Reutersa temeljenoj na internetskoj stranici Daily NK koju vode prebjezi iz te komunističke države.

Od devedesetih godina, kad vlasti nisu uspjele spriječiti glad koja je pogodila državu, stanovnici Sjeverne Koreje postupno su se okrenuli tržištu i drugim privatnim metodama kako bi se nahranili.

Četvrtina djece pati od neuhranjenosti

Svjetski program za hranu (WFP) tvrdi kako četvrtina tamošnje djece stare između 6 i 59 mjeseci, koja posjećuju jaslice kojima ta organizacija pomaže, pati od kronične neuhranjenosti.

WFP piše kako jedno od četiri djeteta manje raste od svojih vršnjaka u Južnoj Koreji. Studija iz 2009. pokazuje kako su predškolska djeca na sjeveru do 13 centimetara niža i do 7 kilograma lakša od onih na jugu.

"Glavni je problem jednolična prehrana Sjeverne Koreje – većinom riža ili kukuruz, kimchi i jela od graha – zbog čega nedostaju ključne masti i proteini", zaključuje WFP.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz pravobraniteljica za djecu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: pravobraniteljica za djecu.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više