Japan se priprema za priljev desetaka tisuća izbjeglica iz Sjeverne Koreje

Foto: Hina
 
JAPAN proučava planove za priljev desetaka tisuća izbjeglica iz Sjeverne Koreje u slučaju rata na poluotoku, objavile su lokalne novine.
 
Japanska obalna straža vodila bi brodove iz Sjeverne Koreje prema određenim lukama, gdje bi policija provjeravala identitet članova posade i izbacivala potencijalne kriminalce, špijune i teroriste, piše The Yomiuri. Novine nisu navele kamo bi osumnjičene osobe bile poslane.
 
Izbjeglice koje bi dobile pravo privremenog boravka u Japanu bile bi smještene u kampove na jugu države nakon karantene i ostalih postupaka. Službenici bi tada odlučivali mogu li ostati u državi.
 
Kineski izaslanik putuje u Sjevernu Koreju
 
Regionalne tenzije zbog Pjongjangovog raketnog i nuklearnog programa ostale su na visokoj razini. Posebni izaslanik kineskog predsjednika trebao bi u petak posjetiti Sjevernu Koreju, samo tjedan dana nakon sastanka Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, na kojem je američki predsjednik zatražio da Kina izvrši veći pritisak na Pjongjang.
 
Junji Ito iz japanskog Ministarstva pravosuđa izjavio je da vlada razmatra korake u slučaju velikog priljeva izbjeglica iz Sjeverne Koreje, ali nije želio navesti detalje.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Japan, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Japan. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.  

 

Pročitajte više