ODLUKA SUDA Lex ne vrijedi u Sloveniji, Rusi sada mogu Agrokoru uzeti dionice Mercatora

Foto: FAH, Index

LEX AGROKOR, zakon koji je hrvatska vlada usvojila u travnju, službeno više nije na snazi u Sloveniji. To znači da se ruski Sberbank za Agrokorove neisplaćene kredite može naplatiti od Mercatora.

To proizlazi iz presude tročlanog sudskog vijeća Okružnog suda, koji je odlučio o žalbama Republike Slovenije i Sberbank Europe na odluku okružnog suca Jože Ruparčiča, piše Siol.net.

Sud je priznao žalbu ruskoj banci i poništio odluku o priznavanju inozemne procedure insolventnosti ili Lex Agrokor u Sloveniji. Žalba protiv odluke dopuštena je Vrhovnom sudu.

Agrokorova uprava, koja je od slovenskog suda zatražila priznanje statusa insolventnosti, tumačila je da tako želi zaštititi svoju imovinu u Sloveniji od eventualnih ovrha, ali da se ništa ne mijenja u vezi s djelovanjem sadašnje Mercatorove uprave.

Okružni sud je utvrdio da Lex Agrokor ne poštuje jednak tretman vjerovnika, što je jedno od temeljnih načela insolvencijskih postupaka.

Sberbank bi se mogao naplatiti od Mercatora


S druge strane, slovenska vlada je u argumentima za svoju žalbu navela da se hrvatski i slovenski zakoni koji se odnose na insolventnost poduzeća razlikuju te da bi provođenjem Lex Agrokora u Sloveniji mogao biti ugrožen javni interes i zakonodavna suverenost.

Sberbank je u srpnju zaplijenio 18,5 posto dionica Mercatora od tvrtke Agrokor Investment, sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je u vlasništvu Ivice Todorića. Te su dionice bile založene za kredit od 100 milijuna eura koji je Sberbank početkom godine dao Agrokoru.

Pretpostavlja će da će se Sberbank sada pokušati dalje naplatiti za milijardu eura kredita koji je dao Agrokoru.

I Kantonalni sud u Sarajevu jučer je odbio priznati Lex Agrokor u Bosni i Hercegovini.

Ramljak: Žalit ćemo se Vrhovnom sudu Slovenije

Iz izvanredne uprave Agrokora oglasili su se povodom odluke suda u Ljubljani i najavili žalbu Vrhovnom sudu u Sloveniji.

''Nakon odluke nadležnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji od 14. srpnja 2017., sud u Ljubljani je danas objavio odluku (od 26. listopada 2017. godine) kojom je odbacio žalbu odnosno prigovor Vlade Republike Slovenije protiv priznanja, ali je istovremeno odobrio prigovor Sberbank of Russia i Sberbank banka d.d. iz Ljubljane i ukinuo odluku o priznanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji. Sud je donio ovakvu odluku jer smatra da postupak izvanredne uprave nije sukladan definiciji stranog insolventnog postupka po slovenskom insolventnom zakonu.

Protiv odluke suda u Ljubljani Agrokor će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji.
 
Odluka suda u Ljubljani nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i istodobno nema nikakav utjecaj na imovinu Agrokor koncerna u Sloveniji, između ostalog zbog činjenice da do odluke Vrhovnog suda Slovenije o žalbi sve posljedice odluke o priznavanju i dalje ostaju na snazi.

Važno je još i podsjetiti da je Visoki sud u Engleskoj, u rješenju donesenom 9. studenoga 2017. godine, odbio sve argumente Sberbanke i priznao hrvatski postupak izvanredne uprave u pogledu Agrokora d.d. u Velikoj Britaniji.''
 

Pročitajte više