Mjanmarska vojska optužena za brutalna silovanja muslimanki: "Našli su me i pomislili da sam mrtva"

Screenshot: YouTube
 
ORGANIZACIJA Human Rights Watch optužila je u četvrtak mjanmarsku vojsku da koristi silovanje djevojčica i žena Rohindža u pokušaju etničkog čišćenja muslimanske manjine.
 
Ranije ovog tjedna izaslanica UN-a za seksualno nasilje u sukobima Pramila Patten također je optužila mjanmarsku vojsku za brutalna silovanja muslimanki. Izjavila je da "seksualno nasilje zapovijedaju, organiziraju i počinjavaju mjanmarske oružane snage".
 
Mjanmarska vojska u ponedjeljak je objavila izvješće u kojem poriče navedene optužbe. Ranije je smijenila generala na čelu operacije koja je potjerala više od 600 tisuća Rohindža iz Mjanmara u Bangladeš.
 
"Divljačko nasilje mjanmarske vojske nanijelo je ženama i djevojkama brutalne ozljede i traume" 
 
UN je progon Rohindža opisao kao "klasičan primjer etničkog čišćenja", ali mjanmarska vlada je porekla tu optužbu.
 
Human Rights Watch je razgovarao s 52 žene i djevojčice Rohindža u Bangladešu, od kojih je 29 izjavilo da su silovane. U svim osim jednog slučaja radilo se o grupnom silovanju.
 
"Divljačko nasilje mjanmarske vojske nanijelo je ženama i djevojkama brutalne ozljede i traume", izjavila je Skye Wheeler iz organizacije Human Rights Watch za Reuters.
 
Organizacija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da nametne embargo i sankcije protiv vojnih vođa odgovornih za kršenje ljudskih prava u Mjanmaru. Zatražili su od glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa da za 30 dana podnese izvješće o situaciji.
 
"Silovalo me najmanje 10 muškaraca, brat i sestra su mislili da sam mrtva"
 
Od samog početka krize organizacije za ljudska prava i mediji objavljuju šokantna svjedočanstva žrtava silovanja u Mjanmaru. Najčešće se radi o djevojčicama i tinejdžericama. 
 
Hala Sadak (15) ispričala je za Human Rights Watch kako su joj "vojnici strgali odjeću, a zatim ju je silovalo najmanje 10 muškaraca": "Kada su brat i sestra došli po mene, ležala sam na tlu i pomislili su da sam mrtva".
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Rohindže, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Rohindže. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više