FAJT U HNS-u Donosimo ključne detalje borbe za vlast, danas prvi ispit za Šukera

Foto / montaža: Index 
Zarko Basic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

ZDRAVKO MAMIĆ ugušio je kratkotrajnu anarhiju u HNS-u koja je zavladala zbog njegove opterećenosti sudskim procesima i izbivanja iz kuće nogometa. Zlatko Dalić, uvjeravaju nas s više strana, uopće nije bio Mamićev kandidat za izbornika, a nakon smjene Ante Čačića i pregovora o njegovom nasljedniku, u HNS-u je umalo došlo i do fizičkog obračuna. Mamić je bio skloniji Nenadu Gračanu, pa i Robertu Jarniju, no prihvaćen je Dalić.

Nakon plasmana Hrvatske na SP u Rusiju svi žele uskočiti u Dalićev pobjednički vlak. Mamić se aktivnije uključio u fajt u ključnom trenutku - uoči izbora za predsjednika HNS-a. Izbori su trebali biti održani u travnju 2018., ali potom je Damir Vrbanović, direktor HNS-a i predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza, najavio Izbornu skupštinu već krajem tekuće godine. Aktualna vlast HNS-a požuruje izbore s jednim jedinim ciljem - održavanjem postojećeg stanja, odnosno svojih pozicija i Davora Šukera na čelu. 

Tko je glavni protivnik Davora Šukera? 

Privid da Mamić polako gubi moć u nogometnom savezu pojedinci su iskoristili za pregrupiranje i ispitivanje vlastitih snaga i pozicija pred izbore, a onda je gazda Dinama, kao što i sam često zna reći, "dodao gas" i pregazio većinu tih ambicija. Jednu opciju (vrlo proračunato!), ipak nije.

Marijan Kustić, 34-godišnji Riječanin, predsjednik Nogometnog saveza Ličko-senjske županije, HDZ-ov saborski zastupnik, hotelijersko-turistički tehničar i član Izvršnog odbora HNS-a u mirovanju (zbog sukoba interesa u odnosu na njegov saborski mandat) najveći je protivnik Davora Šukera u borbi za mjesto predsjednika HNS-a. Kustić je favorit Damira Miškovića, predsjednika Rijeke, koji nakon financijske konsolidacije svog kluba preko Kustića želi od HNS-a napraviti samoodrživu organizaciju.


No, Kustić je u srpnju, s još četvoricom HDZ-ovaca, izašao iz Izvršnog odbora HNS-a pritisnut izmjenama Zakona o sportu, prema kojem državni dužnosnici ne smiju istovremeno biti i članovi upravnih i nadzornih tijela sportskih udruga. Državni dužnosnici dugo su sjedili na dvije stolice, sve dok Index Sport, nakon višegodišnjeg pritiska na institucije, nije dokazao kršenje zakona na primjeru Ivana Šukera, saborskog zastupnika HDZ-a i nekadašnjeg predsjednika košarkaškog Saveza.

Hrvatski nogometni savez svojim HDZ-ovcima koji obnašaju državničke dužnosti izmislio je model opstanka - za njih će osnovati novo tijelo koje će savjetovati Izvršni odbor, no tim manevrom bavit ćemo se opširnije drugom prilikom.

Umiveni HNS 

Sada je ključno istaknuti kako je izlazak Kustića i HDZ-ovih državnih dužnosnika iz Izvršnog odbora nogometnog saveza bio snažan simbolički čin njihove "emancipacije", odnosno poruka fiktivnom predsjedniku Davoru Šukeru da njegova opozicija opasno buja, osnažena tihom potporom premijera i šefa HDZ-a, Andreja Plenkovića, koji se pojavio na utakmici Grčke i Hrvatske u Maksimiru. Time je poslao poruku da nema ništa protiv "umivenog" lica nogometnog saveza, a kakvo je uostalom i lice Plenkovićevog HDZ-a. 

Kustić već mjesecima odrađuje terensku pripremu i skuplja glasove za svoju kandidaturu. Treba mu osam potpisa županijskih saveza, a prema našim saznanjima, Riječanin već ima desetak (Rijeku, Liku, Istru sigurno, Koprivnicu, Varaždin i Zagrebačku županiju vrlo vjerojatno. S obzirom da Hrvatska ima 20 županija, plus Grad Zagreb, jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da se na Izbornoj skupštini mogu pojaviti samo dva kandidata. Osim Šukera i Kustića, na kandidaturu se sprema i Dario Šimić, koji je nedavno ušao u Skupštinu HNS-a. Iza Šimića bi navodno stao hrvatski jug, iako Kustić opasno cilja i na osvajanje splitsko-dalmatinskog Saveza koji ga do sada nije pretjerano doživljavao. No, ljubavnu idilu Splita i HDZ-a nikada se ne smije podcijeniti.

Šimić je sve više svjestan u kakvu se utrku upušta. Bivši nogometaš Dinama, Intera, Milana i Monaca te predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat, blizak je vrhu FIFA-e i predsjedniku Gianniju Infantinu, sudjelovao je u njegovoj kampanji za predsjednika nakon rasturanja kriminalne organizacije u svjetskoj kući nogometa, no na domaćem terenu prije svega treba mu potpora domaće politike. Njegove šanse bile su puno veće dok je MOST imao svoje ministre u vladi, konkretno Vlahu Orepića koji se zalagao za hitne promjene u HNS-u, uz potporu navijačke mašinerije s juga. Šimić je bio njegov kandidat, no priča je propala i prije nego se javno zakotrljala. Dok Šimić još dvoji o kandidaturi, njegovi potencijalni protivnici u žestokoj su ofenzivi.


Što je potrebno za kandidaturu i kako se sukladno novom sazivu Skupštine bira novi predsjednik? 

Godinu i pol dana HNS je opstruirao izmjene i dopune Zakona o sportu, koje su promijenile strukturu Skupštine, s ciljem da uz županijske baze pravo glasa dobiju i klubovi HNL-a. Predstavnici županijskih središta su HNS-ova poluga moći, mahom lokalni političari i profesionalni podizači ruku koji daju legitimitet nogometnoj vlasti, održavajući postojeće stanje te privid demokratičnosti u tom neprobojnom sustavu. S izmjenama Zakona o sportu pada njihova brojnost u Skupštini koja nakon izmjene Statuta HNS-a sada broji 59 umjesto 48 članova. 

Županijski nogometni savezi dat će po jednog člana (do sada su imali više predstavnika, ovisno o veličini baze, odnosno broju profesionalnih klubova), svaki prvoligaš dat će po dva člana, drugoligaši dva člana ukupno, a trećeligaši tri. U Skupštinu ulazi deset zastupnika klubova stupnjeva natjecanja nižih od Treće HNL, jedan zastupnik udruženja nogometaša klubova, jedan zastupnik udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Unatoč ovim izmjenama, županijska središta bit će ključ izbora u HNS-u jer, kao što smo već napomenuli, za kandidaturu je potrebno prikupiti osam njihovih potpisa, dok bi kandidat koji prikupi 14 potpisa bio i jedini mogući izbor. Na taj scenarij računaju Šuker i Kustić. U teoriji, netko može imati potporu svih klubova od prvog do posljednjeg ranga, ali bez šanse da svoju kandidaturu uopće istakne. Klubovi će biti ključni prilikom glasanja ako se na Skupštini pojave dva kandidata.

Kustić je i Mamićev kandidat, Svetina postaje dopredsjednik 

Prva runda je već danas, u Zagrebačkom nogometnom savezu, gdje se održava redovna Skupština (18 sati). Ključno je pitanje hoće li Davor Šuker, kojeg je za predsjednika HNS-a nominirao Zagrebački savez 2012. godine, na današnjoj sjednici raspisati izbore u HNS-u za 17. prosinac 2017., na što prema Statutu ima pravo. Zagrebački savez jedini može kandidirati Šukera, pa bismo danas trebali doznati i ima li aktualni predstavnik potporu svoje organizacije. Iako su mnogi nezadovoljni njegovim radom, kako doznajemo, do puča ne bi trebalo doći.

Šuker nikada ne bi postao predsjednik HNS-a ni član UEFA-inih tijela da ga Zdravko Mamić u svom Bentleyju nije vratio u hrvatski nogomet, kako bi pomogao Vlatku Markoviću da odoli naletima Igora Štimca na dramatičnim izborima 2010. godine. Dvije godine kasnije, Mamić i Šuker su zajedno srušili danas pokojnog Vlatka Markovića, a Štimac je postao njihov izbornik.


Mamić će biti Šukerov mastermind u pripremi za njegov treći mandat na čelu HNS-a, ali za razliku od aktualnog predsjednika, savjetnik Dinama ne ovisi o tuđim glasovima, već o vlastitoj računici. Lako je zaključiti da je Marijan Kustić zapravo njegov back-up plan, jer Mamić s Miškovićem lako pronalazi zajednički jezik. Dopredsjednik HNS-a, bez obzira na predsjednika, trebao bi postati Dinamov direktor Tomislav Svetina, stoga je Mamić uoči izbora u win-win situaciji.  

Pročitajte više