Sporan susret Dalić i Kuštraka: "Ona se sastaje s osumnjičenikom, očito su pričali o Agrokoru"

Foto: Index/FaH/Pixsell/Marko Lukunić

ČLANOVE saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, Nikolu Grmoju i Gordana Marasa, zamolili smo da nam prokomentiraju nedavno druženje potpredsjednice vlade Martine Dalić s osumnjičenikom u aferi Agrokor Damirom Kuštrakom.

>>INDEX DOZNAJE Martina Dalić se za vikend družila s uhićenim u aferi Agrokor

>>OTKRIVAMO ŠTO JE SVE SPORNO DORH ga je htio u Remetincu, a Dalić s njime ispija kave

Informaciju o susretu potvrdili su nam u Ministarstvu gospodarstva, poručivši kako je riječ o slučajnom susretu prijatelja iz studentskih dana u kafiću Kaptol Centra. Potpredsjednica Dalić ključna je osoba u vladi za Agrokor, bila je i uključena u pripremu Lex Agrokora, odabrala je vladina povjerenika i članica je užeg kabineta koji ima uvid u sigurnosno-policijska izvješća. Kao što smo već pisali, logično bi bilo da Dalić ima informacije koje bi Kuštraku mogle biti od interesa u postupku protiv njega.

Za Kuštraka je, kao i za ostale osumnjičenike, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tražilo pritvor do okončanja postupka, no pušten je da se brani sa slobode. U DORH-u su nam kazali kako nemaju informacija o susretu Dalić-Kuštrak, mada je riječ o objavljenoj informaciji koju je potvrdilo Ministarstvo gospodarstva. 

Grmoja: Žele zaustaviti povjerenstvo zbog istrage, a Dalić se sastaje s osumnjičenikom

"S jedne strane vladajući HDZ nastoji zaustaviti rad saborskog povjerenstva za Agrokor, navodno želi izbjeći preklapanje s DORH-om, a s druge se strane njihova potpredsjednica vlade sastaje s osumnjičenikom u aferi Agrokor koji je pušten da se brani za slobode", komentirao je za Index Nikola Grmoja. Mostov zastupnik i član istražnog povjerenstva za Agrokor sastanak Dalić-Kuštrak smatra neprimjerenim.

"Kao visoka dužnosnica, Martina Dalić morala bi pripaziti s kim se nalazi. Svi koji smo u politici moramo biti svjesni da se ne možemo ponašati kao i obični građani jer nam se puno toga može drugačije tumačiti. Moramo paziti sa svakim svojim postupkom, sastankom, druženjem, kakvu poruku šaljemo. Poruka Martine Dalić definitivno nije dobra", kazao je Grmoja.

Maras: Dalić je u kontradikciji sa sobom, nije li u sukobu s Todorićem i bivšim vodstvom?

Za Gordana Marasa neizbježna tema njihovog susreta bio je - Agrokor. "Dalić kao potpredsjednica vlade očito se s Kuštrakom sastala oko Agrokora, ne može sada nikome pričati da su na kavi pričali o nekim privatnim stvarima. Sastaje se, dakle, s ljudima koji su do jučer vodili Agrokor, protiv kojih se vode kazneni postupci i protiv kojih ona i osobno svakodnevno u medijima govori. Ona je došla u kontradikciju sa samom sobom, s obzirom da je navodno u sukobu s bivšim vodstvom Agrokora, a vidimo da se s njima sastaje", komentirao je Maras za Index.

O tome bi se, kaže nam Maras, trebalo odgovarati javnosti, ali to bi trebala i biti jedna od tema  istražnog povjerenstva, na kojem neće vidjeti Dalić kao svjedokinju, s obzirom na to da je vladajuća većina odbila prijedlog oporbe da se kao svjedoci pozovu ona, ali i Ante Ramljak, Andrej Plenković i Vladimir Šeks.

Vjerojatno je i to razlog, smatra on, što HDZ odbija pozvati nju i Ramljaka i sve koji su bili involvirani u pisanje Lex Agrokora.

Maras: Je li Ramljak sam sebi odobrio osiguranje, ili vlada, ili Todorić?

"Bilo bi zanimljivo pitati ga tko je odobrio 15 milijuna kuna za menadžersko osiguranje i kako to da je za savjetnika uzeo tvrtku u kojoj je do jučer radio, a vjerojatno bio i partner. HDZ ne želi odgovoriti na ta pitanja. Pitanje je koliko je često menadžersko osiguranje u privatnim kompanijama i tko mu je to ovdje odobrio, je li mu država odobrila, je li Ivica Todorić kao formalni vlasnik ili on sam sebi?

Država ga je tamo postavila, a on se ponaša kao da je to njegova tvrtka i tvrtka Martine Dalić. Postavljen je tamo da sanira situaciju, nije ga država poslala tamo da zaštiti sebe nego radna mjesta i imovinu u Agrokoru", rekao je Indexu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više